Twee religieuze kunstwerken in de running voor Erfgoed Challenge
Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert voor de derde keer een Erfgoed Challenge om kunstschatten en monumenten onder de aandacht te brengen en betere zorg te bieden. Ook jij kan stemmen voor een van de vier genomineerde objecten via de website van het KIK.
De genomineerden zijn dit jaar:
- een op hout geschilderd schilderij van de Prediking van Johannes de Doper
- een schilderij van de Legende van de heiligen Cosmas en Damianus
- de fakkels van de gilden van de Hallepoort (17de-18de eeuw)
- een 18de-eeuwse jurk uit de verzameling van Albert Glibert, die wordt tentoongesteld in het Jubelpark in Brussel.
De Prediking van Johannes de Doper is een fraaie triptiek uit de Heilig Hartkerk in Aalst met twee zijpanelen die kunnen gesloten worden. De twee buitenpanelen van het gesloten altaarstuk stellen respectievelijk Sint-Jan de Doper, vergezeld van een lam, en bisschop Sint-Ambrosius voor. Het kunstwerk dateert uit de late 16de eeuw-vroege 17de eeuw en is dringend aan restauratie toe.
De Legende van Cosmas en Damianus is een werk uit 1523, dat wordt bewaard in de Brugse Sint-Jacobskerk. Het schilderij van de twee artsen die beiden omwille van hun geloof werden gedood is opgenomen op de lijst van roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Centraal staat een landschap met verschillende scènes van het martelaarschap van de twee heiligen, die zijn uitgeroepen tot patroonheiligen van de artsen, apothekers en ander medisch personeel. Op de zijkanten zien we links Sint Cosmas zwaaiend met een urinoir, en rechts Sint Damianus met een zalfoliepot en een spatel. Het kunstwerk werd destijds gemaakt in opdracht van de chirurgen en kappers en het is net als het schilderij uit Aalst dringend aan restauratie toe.
Het uiteindelijk doel is van het KIK is om op deze manier tegen 2030 tien door het publiek geselecteerde stukken te restaureren. De winnaar van de wedstrijd kan een jaar lang genieten van steun van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).
Bron: KIK