Averbode blijft in religieus boek investeren
Wie Averbode hoort, associeert dat doorgaans met de abdij. Uiteraard is Averbode in de eerste plaats een abdij, zegt Filip Noël. Hij is zelf norbertijn van Averbode, zij het ondertussen uitgezonden naar de abdij van Park in Heverlee. Maar Filip Noël is ook exegeet en uitgever van het spirituele en theologische fonds van de Uitgeverij Averbode. Deze uitgeverij is aan het einde van de 19de eeuw binnen de abdij ontstaan, aanvankelijk vooral met publicaties rond de devotie van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart. Ze is uitgegroeid tot een uitgeverij die zich voornamelijk richt op jongeren en scholen, maar sinds de jaren 1960 is er ook een fonds waarin op regelmatige basis religieuze en spirituele boeken worden uitgegeven.
Averbode is voornamelijk een educatieve uitgeverij. Filip Noël o.praem.
Markt educatieve publicaties in volle mutatie
Bij Averbode rollen tientallen school- en handboeken van de persen, voor alle vakken in zowel middelbaar-, lager- als kleuteronderwijs: geschiedenis, Frans, informatica, Nederlands, wiskunde, noem maar op. En natuurlijk ook godsdienst, zegt Noël. De markt van de educatieve publicaties is in volle mutatie. Nieuw schoolmateriaal heeft een digitale poot of het maakt geen kans meer. Bordboeken, digitaal illustratiemateriaal, digitale pakketten met extra-oefeningen, het moet allemaal bedacht en ontwikkeld worden. Toch bestaan de klassiekers ook nog altijd: de schooltijdschriften Zonneland, Zonnestraal en Zonnekind worden nog altijd uitgegeven en geloofstijdschriften als Naomi, Simon en Samuel worden nog altijd gemaakt.
Het voordeel van een tijdschrift als educatieve tool is dat je elk jaar makkelijk nieuwe dingen kunt aanbrengen. Filip Noël
Reken op ouders en grootouders
Zo’n tijdschriftjes op de markt houden, is natuurlijk geen makkie, zegt Noël, maar er zijn nog altijd heel wat scholen die ermee werken in de klas. Verder rekenen we op ouders en grootouders, want de kinderen kopen natuurlijk zelf geen dergelijk abonnement. Ook in het religieuze fonds van Averbode nemen kinderen en jongeren een belangrijke plaats in, wat de uitgeverij in Vlaanderen uniek maakt. De uitgever verzorgt kinderbijbels en heel wat andere jeugdpublicaties gericht op geloofseducatie. Blikvangers daartussen zijn de verhalenboeken van Godly Play, een creatieve en ervaringsgerichte manier om Bijbelverhalen met kinderen, jongeren of volwassenen te verkennen, die in samenwerking met de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP) ontwikkeld werd.
Het religieus fonds is een uitdrukkelijk engagement van de abdij. Filip Noël
Bedrijfseconomische wetmatigheden
De abdijgemeenschap investeert dus in een fonds waarin op regelmatige basis christelijk geïnspireerde religieuze, spirituele en theologische boeken worden uitgegeven, zegt Noël. Ook dat fonds is aan de klassieke bedrijfseconomische wetmatigheden onderworpen, zij het dat we soms wel eens het risico kunnen nemen een boek op de markt te brengen waarop we niet meteen grote winst zullen maken. Noël denkt dan bijvoorbeeld aan de reeks Bronnen van spiritualiteit, waarin auteurs als de benedictijn John Chapman of de Française Madeleine Delbrêl of zelfs de twaalfde-eeuwse mysticus Willem van Saint-Thierry werden opgenomen. Of aan het standaardwerk over het verrijzenisgeloof van Gerhard Lohfink waarvan hij onlangs een uistekende vertaling kon uitgeven.
We verkopen van Lofhink wel geen honderden exemplaren, maar zo’n parel ontdekken en op de markt krijgen, dat doet deugd. Filip Noël
Huisauteurs
Averbode heeft ook zijn huisauteurs. De belangrijkste daarvan is wellicht Kris Gelaude, waarvan de uitgever al vele prachtige verstillingsboeken verzorgde. Maar ook sommige religieuze communauteiten doen voor hun publicaties op ons een beroep, zegt Noël, zoals bijvoorbeeld de jezuïeten. De Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola zitten al twintig à dertig jaar in ons fonds. Verder kunnen nog andere jezuïeten bij Averbode terecht, zoals Mark Rotsaert met zijn inleidingen in de ignatiaanse spiritualiteit en Nicolaas Sintobin met zijn ignatiaanse grappenboek. Samenwerken onder christenen is belangrijk, want religieuze boeken uitgeven is niet makkelijk, zegt Noël. Hij is dan ook blij dat Averbode op de Boekenbeurs een stand deelt met Uitgeverij Halewijn.
Hier wat verder op de Boekenbeurs staat ook een uitgeverij met een heel rek expliciet atheïstische boeken. Filip Noël