Alarm voor uitbreiding abortus in ‘Dimanche’
De alarmkreet van Christophe Herinckx in Dimanche, de Franstalige pendant van Kerk & Leven, dat vandaag bij de abonnees in de bus valt, stond vorige week al online op Cathobel.be, de website van de katholieke Kerk in Franstalig België. Onder de ietwat provocerende titel: Avortement : jusqu’à la naissance ? (Abortus: tot aan de geboorte?) waarschuwt theoloog Herinckx voor de nieuwe voorstellen die in de Kamer van Volksvertegenwoordigers werden ingediend om – andermaal! – de abortuswetgeving in ons land uit te breiden. Zonder federale regering in zicht hebben de kamerleden vrij spel om à la carte meerderheden te vormen.
In verband met een mogelijke uitbreiding van de abortuswetgeving hebben de Franstalige groenen van Ecolo alvast opgeroepen snel zo’n linkse meerderheid te smeden, nadat de Parti Socialiste (PS) als eerste een wetsvoorstel ter zake had neergelegd. Intussen hebben ook liberale kamerleden van DéFi en van Open VLD gelijkaardige voorstellen neergelegd, terwijl de extreemlinkse fractie van de Partij van de Arbeid/Parti du Travail de Belgique (PVDA-PTB) een nog verregaander voorstel doet.
Als ook Groen, sp.a en MR meedoen, zou een parlementaire meerderheid binnen handbereik liggen.
Tot 18 of 20 weken
Concreet stelt de PS voor om abortus zonder therapeutische redenen mogelijk te maken tot achttien in plaats van twaalf weken na de conceptie, om alle strafrechtelijke sancties te schrappen voor wie zich niet aan de wettelijke voorwaarden houdt, alsook de verplichting om op voorhand de zwangere vrouw te wijzen op mogelijke psychologische hulpverlening, mogelijke materieel-financiële steun of de mogelijkheid om het kind na geboorte te laten adopteren te laten vallen. PVDA-PTB wil abortus zonder therapeutisch motief toelaten tot 20 weken zwangerschap.
Een ongewenste zwangerschap kan voor de betrokken vrouw inderdaad dramatisch zijn, betoogt Christophe Herinckx. Er moet dus gekozen worden tussen twee kwalen: het drama dat de ongewenst zwangere vrouw beleeft of het afbreken van de levenskansen van het ongeboren leven. Probleem is echter dat deze politici dit filosofische dilemma botweg negeren, stelt Herinckx terecht. Zij negeren immers de humaniteit van het ‘menselijk leven in wording’.
Kun je de psychosociale nood van de vrouw – trouwens een vaag concept – zomaar afwegen tegen het afbreken van wat levensvatbaar is? Christophe Herinckx
Vlaamse meerderheidspartijen
Baas in eigen buik? Het lichaam van de vrouw behoort inderdaad niet een derde toe, argumenteert Herinckx, maar wat zich in haar lichaam ontwikkelt, is niet de vrouw zelf en behoort haar evenmin zomaar toe. De Kerk kan in dergelijke discussies soms wat onwrikbaar overkomen, maar ze heeft alvast de verdienste op te komen voor zowel de ongewenst zwangere vrouw als voor het kind in wording. De Kerk neemt het trouwens ook op voor vrouwen die abortus ondergingen, zonder hen een schuldgvoel te bezorgen.
Zo’n discussies beslecht je niet zonder alle filosofische strekkingen in het land erbij te betrekken. Christophe Herinckx
Met hun voorzet, slaan de Franstalige linkse partijen twee vliegen in één klap. Enerzijds hanteren zij deze periode zonder gouvernementeel keurslijf om hun ethische inzichten aan de samenleving op te dringen, maar bovendien doen zij tactische zetten in de richting van een federale regering zonder de rechtse en centrumrechtse Vlaamse partijen.
Cruciaal is dus de vraag hoe de Franstalige liberalen van de MR reageren. Ook bij de MR zijn er voorzittersverkiezingen; sommige kandidaten willen voortregeren met de N-VA en anderen gruwelen daar net van. Zo hebben de jongeren van de Franstalige liberalen al ervoor gepleit om abortus volledig uit het strafrecht te halen, maar betreuren zij uitdrukkelijk de instrumentalisering van dit debat door de groenen om hiermee in te kunnen breken in een federale regering – lees: in een regering zonder de centrumpartijen cdH en CD&V en de N-VA. Het is trouwens onduidelijk wat de parlementsleden van de Vlaams-nationalisten zullen doen eenmaal over voorliggende wetsvoorstellen gestemd wordt.
Dit dossier maakt het werk van preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) dus extra moeilijk.
Lees het originele artikel van Christophe Herinckx op Cathobel.