Vicariaat Waals-Brabant hernieuwt zijn zending
Net zoals de kandidaat-vormelingen van het bisdom Gent jaarlijks samenkomen voor de Bavo-dag of er een jaarlijkse Missio-dag is in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, organiseert ook het vicariaat Waals-Brabant samen met Missio jaarlijks een Journée Transmission (letterlijk: ‘Dag waarop het geloof wordt doorgegeven’) voor jongeren die zich op hun vormsel voorbereiden, voor 11- à 13-jarige deelnemers aan de jongerenpastoraal en zelfs voor enkele groepen van 14- à 17-jarigen. Normaliter vindt deze dag telkens plaats in het tweede weekend van oktober op een andere plaats in de provincie Waals-Brabant. Dit jaar werd ervoor gekozen om afgelopen zondag met 300 jongeren naar Nijvel af te zakken, de stad waar een van ‘s lands mooiste kerken aan de 7de-eeuwse abdis Gertrudis is toegewijd.
Het hele vicariaat Waals-Brabant had afgelopen zondag immers in Nijvel verzamelen geblazen.
Plaats voor de jeugd
Zo’n Journée Transmission verloopt grotendeels zoals de gelijkaardige initiatieven in Vlaanderen. ‘s Morgens was er een gezamenlijke spelactiviteit waarbij de jongeren kennis konden maken met de werking van de dertig jongerenteams van het vicariaat. En na de middag trokken de catechisten met hun groepjes in het Sainte Gertrudecollege rond langs enkele korte ateliers over spiritualiteit, het Missio-themaland Venezuela, missie, leven in de kerk, christenen in het Nabije-Oosten, noem maar op. En ten slotte waren de jongeren welkom in de prachtige collegiale kerk van Sint-Geertrui van Nijvel voor een slotviering, geconcelebreerd door kardinaal Jozef De Kesel met hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn, diens adjunct Eric Mattheeuws en talloze priesters van het vicariaat.
De stoelen waren lateraal in de kerk opgesteld, zodat er uitdrukkelijk plaats was voor de jeugd.
Hoewel hij daar niet speciaal voor de jongeren was maar wel voor een vicariale ontmoetingsdag, sprak kardinaal De Kesel de jongeren in zijn homilie wel uitdrukkelijk aan. In de evangelielezing legt Jezus uit dat God nooit onverschillig blijft als iemand Hem iets vraagt, aangezien zelfs de rechter die niet naar de mensen omzag uiteindelijk de weduwe die bleef aandringen recht verschafte. Ik weet hoe belangrijk vriendschap is op jullie leeftijd, zei de kardinaal. Stel je voor dat niemand iets om jou gaf, dat niemand naar je luisterde of naar je omkeek. Wat zou dat triest zijn. Het is de onverschilligheid die mensen zo triest kan maken. God is nooit onverschillig.
Wie alleen voor zichzelf leeft, vindt nooit het geluk. Kardinaal Jozef De Kesel
Er zijn mensen die alleen voor zichzelf leven, alleen hun eigen belangen dienen, alleen aan zichzelf denken. En dat alles brengt ze geen geluk. Het is de vriendschap, de aandacht voor en het delen met anderen die jullie gelukkig kunnen maken, aldus nog de kardinaal. En wat in jullie persoonlijk leven geldt, geldt ook voor de ruimere wereld. Paus Franciscus waarschuwt voortdurend voor wat hij de ‘globalisering van de onverschilligheid’ noemt: er is te veel onverschilligheid ten opzichte van de armoede en het geweld op deze planeet. Aan jullie om weerstand te bieden aan deze onverschilligheid, om niet alleen aandacht te hebben voor elkaar, maar ook om jullie in te zetten voor een meer menselijke en meer rechtvaardige samenleving.
Durf te gaan voor bekering
Met deze zendingsgedachte sprak de aartsbisschop van Mechelen-Brussel ook de vele priesters, diakens, pastorale werkers en vrijwilligers van het vicariaat Waals-Brabant aan, die in Nijvel waren bijeengekomen om te reflecteren op een heel werkjaar met als thema: Tous disciple en mission – L’audace d’une conversion (Allen leerlingen op zending – Durf te gaan voor bekering). Maar deze eucharistieviering zet geenszins een eindpunt achter datgene waar we een jaar lang mee bezig waren, zei mgr. Jean-Luc Hudsyn, de hulpbisschop voor Waals-Brabant, met klem in zijn slotwoord. Ook deze dag was geen slotdag. We hebben een ‘proces’ in gang gezet, er is geen nood om dat te ‘besluiten’. Alles wat we het voorbije jaar en vandaag bespraken, is allerminst ‘afgelopen’.
Samen met mijn medewerkers ga ik nu de wijngaard in, om van dit alles goede wijn te maken. Mgr. Jean-Luc Hudsyn
Pastorale en missionaire bekering
Waarover gaat het? Het vicariaat Vlaams-Brabant is al een jaar lang in de weer met een proces dat hulpbisschop Jean-Luc Hudsyn op 31 augustus vorig jaar op gang trok met een herderlijke brief, waarin hij alle gelovigen in het vicariaat opriep uit te diepen wat de pastorale en missionaire bekering waartoe paus Franciscus oproept, precies inhoudt. Als je goede wijn wil, mag je je niet overhaasten hem op te bottelen, zei mgr. Hudsyn. Er is het afgelopen jaar zoveel moois gegroeid, misschien moeten we een en ander nog wat laten rijpen. Maar we mogen de uitwisseling van dit jaar en deze dag ook niet te lang laten liggen, zoals je druiven niet week mag laten worden. Anders krijgen we veel te fletse wijn.
Durven te gaan voor een bekering tot echte leerlingen op zending, dat is de kerk nog een flinke tijd zoet mee. Mgr. Jean-Luc Hudsyn