Bourgondische Librije permanent tentoongesteld
De bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467) was ambitieus en rijk en ook nog eens bibliofiel. Hij gaf de aanzet van een collectie handschriften die in de westerse wereld nauwelijks haar gelijke kende: de Gulden Librije. Het zijn prachtige manuscripten die alle domeinen van het denken behandelen en werken bevatten van tientallen klassieke auteurs, genre Aristoteles, Xenofon of TitusLivius, maar net zo goed laatmiddeleeuwse klassiekers als de Roman de la Rose of de Belle Hélène de Constantinople.
De hertogelijke bibliotheek telde onder Filips de Goede al negenhonderd boekbanden.
Koninklijke Bibliotheek
Onder Karel de Stoute (1433-1477) werd de collectie nog uitgebreid. De jonge hertog had net als zijn vader grote belangstelling voor de kruistochten, ook werken over het Midden-Oosten zijn in die Gulden Librije dus goed vertegenwoordigd, naast gebedenboeken, kronieken, noem maar op. Sommige werken vergezelden de hertogen op hun vele reizen, maar het grootste deel ervan bleef doorgaans in Brussel in hun paleis op de Coudenberg. Op de Kunstberg, net daarnaast, is nu de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) gevestigd.
De KBR bewaart nog zowat driehonderd handschriften van de collectie.
Nassaukapel
Voor deze zeshonderd jaar oude schat aan schitterend verluchte manuscripten heeft de KBR nu een permanent museum uitgebouwd. Het wordt vanavond in aanwezigheid van koning Filip geopend en is vanaf morgen voor het publiek toegankelijk. En of het een bezoek waard is! Het parcours begint in de zestiende-eeuwse Nassaukapel, die tussen de modernistische gebouwen van de Albertina gevangen zit. Die toplocatie komt langzaam tot leven in een spel van licht, geluid en projectie.
Om de drie maanden worden pagina’s omgeslagen, zodat elk bezoek uniek wordt.
Wereldklasse
Dit nieuwe museum is wereldklasse. De bezoekers komen er onder meer te weten hoe een handschrift werd vervaardigd en maken kennis met het vakmanschap van de miniaturisten uit de vijftiende eeuw. Ook de historische, economische en artistieke context waarin de prachtige verzameling ontstond, wordt toegelicht. En op de bovenverdieping wacht de bezoeker dan de echte schatkamer: de familiebibliotheek van de Bourgondische hertogen. Vele van hun handschriften zijn terecht wereldberoemd.
Op elk detail van de scenografie is gelet, zelfs de polyfonie op de achtergrond is een bezoek waard.