11 november in Hasselt: Wapenstilstand én Vrouwendag
Twintig jaar geleden – op 31 oktober 2000 – stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem Resolutie 1325 goed. Het was het eerste formele en juridische document van de Veiligheidsraad dat partijen in een conflict verplichtte om schendingen van vrouwenrechten te voorkomen, de deelname van vrouwen aan vredesonderhandelingen en de wederopbouw na een conflict te ondersteunen en vrouwen en meisjes te beschermen tegen seksueel geweld in oorlogstijd. Het was ook de eerste resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin de impact van conflicten op vrouwen specifiek werd genoemd.
De Onbekende Oorlogsvrouw
De resolutie zette het jaarlijkse eerbetoon bij het beeld van de Onbekende Oorlogsvrouw, een initiatief van Pax Christi Vlaanderen, kracht bij. Dit beeld staat in Hasselt en werd twee jaar eerder ingehuldigd, precies in diezelfde geest als de VN-resolutie. Sinds 1998 wordt jaarlijks op 11 november hulde gebracht aan vrouwen in gewapend conflict. Lizette Stiers, al vele jaren een trouwe vrijwilliger van Pax Christi, is een van de trekkers van dit initiatief. Zij weet als geen ander haar hoe het destijds allemaal begon en waarom de Limburgse Pax Christi-groep hulde brengt aan de Onbekende Oorlogsvrouw.
Wie is die Onbekende Oorlogsvrouw eigenlijk, en waarom verdient ze onze aandacht en respect?
Lizette Stiers: De Onbekende Oorlogsvrouw staat symbool voor alle vrouwen overal in de wereld die in het verleden en momenteel in oorlog leven. Elk jaar brengen mensen wereldwijd hulde bij het standbeeld van de Onbekende Soldaat. Pax Christi vond dat er ook aandacht mocht gaan naar al die vrouwen die in oorlogssituaties het beste van zichzelf geven, als verpleegster, hulpverlener, moeder, arbeidster. Vrouwen kortom die de civiele maatschappij recht houden. Wij wilden ook specifiek aandacht schenken aan de vrouwen die in oorlogssituaties extra kwetsbaar zijn, denk maar seksuele uitbuiting. Vrouwen hebben trouwens een bijzondere rol te vervullen in het bouwen aan vrede tijdens en na het gewapend conflict.
Corona
Dit jaar zou de huldiging voor de 22ste keer plaatsvinden, maar door de coronapandemie werd de huldiging bij het beeld geannuleerd. Heel jammer natuurlijk, want we vinden het belangrijk om dit elk jaar opnieuw in herinnering te brengen. De plechtigheid wordt altijd opgeluisterd door een koor en we laten witte wimpels wapperen als teken van vrede. Een belangrijk onderdeel elk jaar is een persoonlijke getuigenis van een vrouw uit een conflictgebied, vaak een vluchtelinge.
Lees het volledige interview met Lizette Stiers, sinds jaar en dag trekker van de actie in Hasselt.