
Te gast op een open iftar in Brugge
Deze iftar-bijeenkomst, georganiseerd door het Cultureel Islamitisch Centrum Brugge(CICB), ging door in de lokalen van Avansa in Sint-Pieters, Brugge. ‘Iftar’ betekent het dagelijks verbreken, net na zonsondergang, van het verplichte vasten voor moslims tijdens de ramadan, de negende maand van de islamitische kalender. De ramadan begon dit jaar op 1 maart en duurt tot 30 maart.
Het CICB organiseert activiteiten voor alle moslims uit de brede regio, ongeacht de strekking waartoe ze behoren, en verwelkomt ook graag gasten die geen moslim zijn. Zo waren verschillende mensen van interreligieuze platformen, enkele politieagenten en politici te gast. Daarnaast waren ook tien vluchtelingen uitgenodigd. In totaal waren er iets meer dan veertig mensen.
Bij aankomst was er meteen een grote bedrijvigheid te merken want veel mensen waren bezig om alles klaar te zetten. Iedereen werd zeer hartelijk ontvangen. De activiteit begon met een welkomsttoespraak door Baraa Khadra, aanspreekpersoon voor het thema diversiteit bij Avansa. Ze vertelde ons over hoe diversiteit in hun dagelijkse werking hoog in het vaandel gedragen wordt en over de waarde van initiatieven als deze iftar, waar moslims en niet-moslims samen kunnen komen. Ramadan is een echte bezinningstijd over al onze woorden en daden, en het dagelijkse vasten is daartoe ook een middel, maar niet het doel op zich.
“Vanavond delen we allemaal een maaltijd en hebben we de kans om van elkaars gezelschap te genieten, hoe verschillend we ook zijn.”
Abouezed ‘Obi’ Sougaipov, de nieuwe voorzitter van het Cultureel Islamitisch Centrum Brugge, sloot zich aan bij de woorden van Baraa en ook hij wenste iedereen een fijne maaltijd in verbondenheid.
Lees verder onder de foto's

Daarna was het de beurt aan priester Dominique Ballegeer om meteen ook gelukwensen van onze bisschop Lode aan de Islam-gemeenschap over te brengen. Dominique benadrukte dat zowel de islamitische ramadan als de christelijke veertigdagentijd veel meer inhouden dan enkel het vasten op zich. Vroeger sprak men tijdens de veertigdagentijd over ‘versterving doen’, kunnen loslaten en zich onthouden van... om ons meer te richten op wat echt telt: inkeer, gebed en solidaire verbondenheid. Voor de christenen is de jaarlijkse campagne van ‘Broederlijk Delen’ een goed voorbeeld. Bij de moslims is er telkens ook de ‘zakaat’: het helpen en ondersteunen van armen en behoeftigen, wie dan ook... Dit is trouwens ook een vervangende plicht voor al wie tijdens de ramadan-maand niet of niet voldoende kan vasten.
De ramadanmaand en de veertigdagentijd vallen sinds enkele jaren deels samen en beginnen volgend jaar zelfs op exact dezelfde dag (18 februari 2026). Dit gebeurt maar enkele jaren per generatie. Het is dus een mooie kans om (nog) hechtere banden te smeden! Priester Dominique wenste tenslotte alle aanwezigen:
“Gezegende ramadan/ramadan moebarak”
Lees verder onder de foto's

Minara Temirova sprak voor het avondgebed nog over de zingeving van de ramadan. Voor haar betekent het een innerlijke strijd die dient om steeds bewustzijn te scheppen mensen in nood te helpen. Het brengt de gemeenschap samen en inspireert om in verbondenheid samen te leven. Nadien werden enkele Koranverzen gereciteerd en exact bij zonsondergang de oproep tot gezamelijk gebed om het vasten te verbreken. Veel moslims eten dan traditioneel ook eerst een dadel. Erna volgde een lekkere en gevarieerde maaltijd voor alle aanwezigen, met ook enkele zoete gebakjes met noten en lekkere muntthee.
Naast de tien vluchtelingen die uitgenodigd waren op deze iftar, zijn er ook deze ramadan opnieuw enkele sociale projecten die het CICB wil ondersteunen. Zo worden er dit jaar maaltijden bezorgd aan het Rode Kruis om ze te verdelen onder vluchtelingen in een opvangcentrum.
