Getuigenissen uit het Leerhuis: verdiepen in de kleine profeten
Dit jaar staan de twaalf kleine profeten centraal. Twee deelnemers, Marc Lips en Lieven Brouckaert, delen hun ervaringen over deze leerzame bijeenkomsten.
Marc Lips volgt het Leerhuis al vele jaren. "Ik vind het altijd leerrijk om stukjes van de Bijbel beter te leren kennen en begrijpen," vertelt hij. Ondanks een gelovige opvoeding en godsdienstlessen, merkte hij dat zelf Bijbellezen vaak lastig was. Lieven Brouckaert nam al deel aan eerdere reeksen. Hij koos niet specifiek voor de kleine profeten, maar vond het boeiend om met weinig bekende bijbelteksten aan de slag te gaan.
Hoe verlopen de bijeenkomsten?
Elke sessie start met een korte inleiding. Bij de kleine profeten begint men met een situering van de profeet, waarna men de tekst verder uitdiept. Soms wordt dit aangevuld met een lied of videofragment, er is ook ruimte voor interactie en vragen. "In vorige jaren was er meestal een gebedsmoment op het einde, nu slaan we dat vaker over. Voor mij mag dat moment er zeker zijn,” merkt Marc nog op.
Beide deelnemers geven aan dat hun kennis over deze Bijbelse boeken aanzienlijk is verdiept. "Ik begrijp nu beter in welke situaties die teksten zijn ontstaan en hoe het godsbeeld doorheen de tijd evolueerde", zegt Lieven. Marc ervaart hetzelfde: "Vroeger waren deze verhalen voor mij soms langdradig om zelf te lezen, maar nu snap ik de nuances beter".
Relevantie voor vandaag
De thema’s van de kleine profeten blijven actueel. Lieven voelt zich vooral aangesproken door de oproep tot gerechtigheid en zorg voor de schepping, zoals die bij Amos naar voren komt. Marc bekijkt het breder: "Profeten en wijzen zijn altijd belangrijk geweest. In de laatste 5000 jaar is er in de mensheid eigenlijk nog niet zoveel veranderd."
Voor Lieven versterkt het Leerhuis zijn overtuiging dat het zinvol is zich in te zetten voor een rechtvaardigere wereld. "Mijn geloof dat het echt de moeite waard is om mee te werken aan het Rijk Gods, wordt hiermee een beetje versterkt," zegt hij. Marc merkt dat het Leerhuis hem helpt om zijn geloof verder te verdiepen: "Mijn geloof was vroeger vooral traditie en opvoeding. Nu maakt het veel meer deel uit van wie ik ben."
Waardevolle interacties
Beide deelnemers waarderen het gesprek met anderen. "Over dezelfde tekst verschillende inzichten horen opent je ogen", vindt Marc. Lieven ziet het ook als een kans om deel uit te maken van een zoekende geloofsgemeenschap: "Ik vind het fijn en boeiend om mensen van de plaatselijke gemeenschap beter te leren kennen en om op deze manier ook gemeenschap te vormen."
Sommige passages blijven moeilijk. "Moeilijke namen, herhalingen en opsommingen maken het soms lastig," zegt Lieven. Toch neemt hij die erbij in de hoop ze later beter te begrijpen. Marc benadrukt dat de uitleg van de begeleider essentieel is om de teksten toegankelijker te maken.
Zowel Marc als Lieven zouden het Leerhuis aanbevelen. Marc denkt dat het zeker voor parochievrijwilligers heel nuttig is: "Het helpt om een tekst beter te begrijpen als je die moet voorlezen of uitleggen.". Lieven voegt toe: "Aan wie interesse heeft voor bijbel en nog openstaat voor een initiatief van de katholieke kerk zou ik hierover wel willen info geven, zeggen waarom ik ervoor kies. Maar in mijn kennissenkring heeft men ofwel geen interesse om dieper in te gaan op dergelijke teksten, ofwel geen zin om nog iets met de katholieke kerk te maken te hebben, al zou die literatuur hen mogelijk wel kunnen boeien."