Missionariswerk in India: jezuïet Aurel Brys getuigt
Aurel Brys werd in Ooigem geboren tijdens de oorlog, in november 1940. Hij werkte zijn middelbare onderwijs af in het Jezuïetencollege van Aalst, studeerde retorica en trad in 1959 in bij de jezuïeten. In 1966 zag hij een langgekoesterde droom in vervulling gaan en vertrok als laatste Vlaamse missionaris naar India. Zelf noemt Aurel dit een van zijn beste beslissingen ooit, naast jezuïet worden.
In de stad Ranchi in het noordoosten van India zet Aurel zich in voor de inheemse bevolking, ook wel adibasis genoemd, die lager geacht en verdrukt wordt. Hij doet dat onder de naam van de Ranchi-Lievensmissie, die heel wat beterschap bracht en nog steeds brengt voor het leven van de adibasis. Het was in grote mate pater Constant Lievens die tussen 1884 en 1892 de basis legde voor de evangelisatie in Ranchi. Intussen is zijn zaligverklaringsproces volop bezig. Aurel Brys s.j. verzorgt in dat kader psychologisch gefundeerde geestelijke begeleiding, is stichter-animator van Lok Netritwa Nirmaan en verantwoordelijk voor India Desk.
Leken Leiderschap Vorming
Lok Netritwa Nirmaan (LNN) staat voor Leken Leiderschap Vorming en bestaat al 25 jaar. De organisatie zet zich in om adibasi en ook de dalits, de laagste van de hindoekasten of paria's, met vorming en begeleiding op te leiden tot leidersfiguren in hun dorp, parochie, organisatie, gemeenschap en familie. Mannen en vrouwen, christen en niet-christenen, ontvangen tijdens de One Month Training een basistraining waarvoor ze een hele maand weg zijn van huis. Door de jaren heen namen al 815 personen deel aan deze eigentijdse vorm van evangelisatie.
De titel van het door hem geschreven werkboek LIFT: Leadership, Integrated, Faith-based Training drukt kernachtig uit waar het om gaat. In de deelstaat Jharkhand zijn er 36 plaatselijke eenheden van LNN die regelmatig samenkomen voor Faith-sharing, nieuwe input en reflectie. Ze bespreken hoe als leider individueel of gemeenschappelijk te beantwoorden aan de noden van de plaatselijke gemeenschap. Eens per jaar is er een algemene samenkomst en bezinning en om de drie jaar is er de verkiezing van het Managing Committee waarvan Aurel deel uitmaakt.
De organisatie bevat ook een klein aantal priesters en zusters die gelijkwaardig zijn aan de andere leden en zich op dezelfde manier inzetten. Voor Aurel is dit de Kerk van de toekomst.
De grote uitdaging bestaat erin om het zelfvertrouwen dat eeuwenlang werd onderdrukt weer op te bouwen tot een positief zelfbeeld. Ze nodigen uit om creatief te durven te denken, wederzijds bevrijdend te communiceren en het Koninkrijk Gods te concretiseren in de gemeenschap. Dit maakt allemaal deel uit van de evangelisatie, al vraagt Aurel zich soms af of de organisatie niet te veel zaken tegelijk wil verwezenlijken en niet te veel voor zijn tijd is. De toekomst zal het uitwijzen.
Samenkomen op afstand
Door de maatregelen tegen COVID-19 kon de One Month Training niet doorgaan, net zo min als de andere samenkomsten. Toch inspireert de situatie ook tot nieuwe mogelijkheden voor leiderschap en diepgang. Digitaal en telefonisch is de band en het samen zoeken intenser, het brengt voor velen een dieper en meer persoonlijk beleven van wat waarde geeft in het leven.
Samen elektronisch bidden en op dezelfde manier de Eucharistie vieren in familieverband is voor velen een nieuwe ontdekking van spiritualiteit.
Aurel denkt en hoopt dat deze inzichten ook na de coronacrisis blijven gelden. De biddende eerlijkheid kan een duurzame verandering teweegbrengen in de waarden en prioriteiten van de Kerk en gemeenschap overal ter wereld. Hij stuurt er alvast sterk op aan in zijn digitaal en telefonisch contact met de LNN-mensen.
India Desk
Het andere project van Aurel, India Desk, bevordert sinds 2010 de samenwerking, uitwisseling en band van de Ranchi-missie met België en Europa. Ook deze India Desk noemt Aurel een vorm van evangelisatie, die hem ieder jaar voor drie maanden naar België brengt. Er is veel wederzijdse uitwisseling digitaal en ook door inleefreizen, vooral van jeugd, wat voor velen een bredere en diepere ziens- en vaak ook levenswijze oplevert. Heel wat geplande uitwisselingen zijn echter door COVID-19 niet kunnen doorgaan.