
Symposium Ecologie en Spiritualiteit
Ecokerk Bisdom Brugge en West-Vlaamse Milieufederatie stonden in voor de organisatie. Godsdiensthistoricus John van Schaik leidde de ochtend als moderator in goede banen. Verslag door Katty De Wilde van West-Vlaamse Milieufederatie.
Bart Bode, voorzitter van Ecokerk, leidde de dag in en stelde tegelijk ook de werking van deze organisatie voor. Ecokerk verzamelt negen kerkelijke solidariteitsorganisaties in netwerk Rechtvaardigheid en Vrede. Laudato Si' is het referentiedocument waarop de werking zich baseert met klimaat als sleutelthema. Drie assen kenmerken de werking: ecospiritualiteit, ecopraktijk en stimuleren ecobeleid.
Als tweede inleiding gaf Katty De Wilde, Algemeen coördinator van West-Vlaamse Milieufederatie een beknopt overzicht van de ecologische uitdagingen van deze tijd. Het werd duidelijk dat welzijn voor iedereen binnen de ecologische grenzen van de planeet mogelijk is, maar dat daar wel urgente en mondiale actie voor nodig is. Spirituele oefeningen en organisaties dragen bij aan het hoger bewustzijn dat nodig is om deze ingrijpende veranderingen mogelijk te maken.
Joke Bekaert van Broederlijk Delen ging hier verder op in. Steeds meer groeien is niet compatibel met de ecologische uitdagingen waar we voor staan. Dit zorgt voor mensen evenals een planeet met een burn-out. Maar er is hoop: een verandering die door 25% gedragen is, zorgt al voor een omslag. Een ander economisch model wordt ons aangereikt door Kate Raworth met de Donuteconomie. Dit model gaat uit van een sociale minimumbasis met ecologische plafonds. Broederlijk Delen werkt dagelijks aan een aantal projecten hier en in het zuiden die bijdragen aan de nodige systeemverandering.
Lees verder onder de foto's.

Ook het Boeddhisme en Zenboeddhisme gaan uit van een onderlinge afhankelijkheid van alles, maar het is geen godsdienst, eerder een levenshouding, verduidelijkt Jean Suwier van het Zenboeddhistisch Centrum Wolk en Water vzw. Zazen (of zittende meditatie) streeft naar inzicht in onszelf in relatie met het AL / Het Ene, het ontwikkelen van aandacht, wijsheid en mededogen, wat eveneens het ecologisch denken en handelen stimuleert en leidt tot bevrijding/verlossing. Zazen erkent als dusdanig ook de sacraliteit van de natuur.
Priester Lode Vandeputte licht vervolgens toe hoe de Sint-Michielsbeweging omgaat met de combinatie van ecologie en sociale inzet. Het is een organisatie die voornamelijk aan de slag gaat voor en met jongeren en mensen in nood. Voor de Sint-Michielsbeweging zijn gebed en inzet als hart en longen: ze kunnen niet zonder elkaar. Het is voor deze beweging evident dat men zich inzet voor ons gemeenschappelijk huis, de planeet. Enkele voorbeelden van hoe zij dat doen zijn: opruimacties, voedselverspilling tegengaan door middel van een sociale winkel, het duurzaam verbouwen van een parochiezaal, ontharden van de tuin...-
Als laatste spreker van de voormiddag had Koen Dhoore van de Antroposofische Beweging het over de taak van de mens voor het voortgaan van de schepping. De mens heeft een rol als behoeder van de schepping. Hij illustreerde dit met het verhaal van Kain en Abel, waarbij de eerste de bewerker/de ondernemer is en de tweede de behoeder. De twee kunnen samengaan. We hebben de keuze om de mineralen, planten, dieren, mensen en de planeet te vernederen of te verheffen. We vinden dat ook terug in de diverse vormen van landbouw. De mens dient haar taak om te verheffen op te nemen zodanig dat we kunnen overgaan tot de volgende aardefase, een nieuwe hemel en een nieuwe aarde.
Lees verder onder de foto's.

Gebed
Goede God,
Gij zijt aanwezig in het onmetelijk heelal
en in het kleinste van uw schepselen.
Al wat bestaat, omringt Gij met tederheid.
We vragen: stort over ons de kracht van uw liefde uit
zodat wij de schoonheid van het leven zouden behoeden.
Beziel ons met uw vrede:
dat wij als broeders en zusters zouden leven
en niemand zouden schaden.
Gij zijt de God van de armen.
Maak ons tot verdedigers van mensen
die verwaarloosd en vergeten worden
en toch zo kostbaar in uw ogen zijn.
Genees ons misvormde bestaan.
Laat ons niet leven als roofdieren
maar als behoeders van uw wereld.
Maak ons tot brengers van schoonheid
en niet van vervuiling of vernieling.
Leer ons uw schepping te bewaren
en maak ons dankbaar.
We vragen het door Jezus Christus, onze Heer.
+Lode Aerts