
Tekens van hoop (4): acteur-regisseur Lukas Gunst
Bekijk de collectie artikels hier.
Christa Ramboer nomineert Lukas Gunst als teken van hoop. Voor de tweede keer schrijft en regisseert hij voor haar pastorale eenheid een eigentijdse evocatie rond het lijden en de dood van Christus.

Christa · Lukas Gunst is een jonge man (24 jaar) die samen met zijn twee zussen opgroeide in Lichtervelde. Hij is master logopedie, is praktijkassistent aan de KU Leuven en zet zich in als gemeenteraadslid in Lichtervelde. Daarnaast is hij regelmatig te vinden op het podium als acteur, muzikant of regisseur.
Als laatstejaarsstudent, van het Klein Seminarie in Roeselare, schreef hij het scenario van de schoolmusical Orphée. Ook de verhalen voor de totaalspektakels ‘Esmeralda’ en 'De lente van 86' van de cultuurvereniging De zwaan komen uit zijn pen.
Hoe brengt hij hoop?
Christa · In 2019 schreef en regisseerde hij een moderne versie van het passieverhaal “Goede Vrijdag nu” waarin hij verslaving centraal stelde. Met dit stuk wou hij het taboe rond verslaving doorbreken. Door de personages in zijn verhaal te spiegelen aan de figuren uit het passieverhaal wist hij me te raken en hierover aan het denken te zetten.
Dit jaar biedt regisseur Lukas met “God, waarom heb je mij verlaten?” een eigentijdse kijk op het eeuwenoude lijdensverhaal. Het stuk ontroert, daagt uit en zet aan tot nadenken. Lukas staat zelf op het podium, samen met Miesj Debeuf (19 jaar) en Katia Buyse (56 jaar). Het feit dat Katia ook de moeder van Lukas is, voegt een bijzondere dynamiek toe aan de voorstelling.
Het verhaal draait rond Anna, een jonge vrouw die na een tragisch verlies worstelt met haar geloof in de mens en in God. Haar zoektocht naar antwoorden brengt haar naar een bijzondere plaats, waar ze geconfronteerd wordt met diepe vragen over lijden en vergeving.
Als jonge man gebruikt Lukas zijn talenten en zijn creativiteit om mensen samen te brengen. Hij slaagt erin om anderen enthousiast te maken en hen samen te laten werken, wat resulteert in een prachtig samenspel.
De evocatie vindt plaats op Goede Vrijdag 18 april 2025 om 19 uur in de Sint-Jacobuskerk in Lichtervelde. De inkom is gratis.
Lukas kijkt er, samen met de Werkgroep Goede Vrijdag, alvast naar uit om opnieuw een modern lijdensverhaal te kunnen delen met het publiek.
Wat is jouw hoopvolle gedachte?
Christa · Goede Vrijdag lijkt op het eerste zicht een dag vol verdriet en lijden. We staan die dag stil bij het lijden en de dood van Christus. Toch schuilt juist in dat lijden een krachtige belofte van hoop: de overwinning van de Liefde en het Leven. Ook wij, christenen, kunnen die liefde en hoop delen en verspreiden.
Ik hoop dat we als christenen niet onverschillig worden voor het lijden van anderen en voor de pijn en zorgen van mensen die het moeilijk hebben.
