Aanbod en FAQ
Het HIGW biedt de volgende programma's aan:
een theologisch programma: basisvorming theologie
De basisvorming theologie (BVT) bestaat uit een pakket van theologische cursussen die je inleiden in de bijbels-christelijke geloofstraditie.
De basisvorming theologie bestaat uit een basisjaar (A-jaar) dat elk jaar wordt aangeboden en twee verdiepende jaren (B en C jaar) dat afwisselend wordt gegeven. De BVT-cursussen bieden je de kans om het christelijke geloof in zijn vele aspecten beter te leren kennen.
In het basisjaar wordt er op een interactieve wijze les gegeven door de docent. Hij of zij zal voldoende tijd voorzien om tijdens de les in gesprek te gaan rond de inhoud en de inhoud te koppelen aan de eigen leef- en werksituatie.
In het B en C jaar maken we na de inleiding door de docent telkens tijd om in kleinere groepen te reflecteren over het aangeboden lesmateriaal.
een godsdienst-didactisch programma secundair onderwijs
In de godsdienst-didactische lessen en themabijeenkomsten wordt via interactieve leermomenten en oefensessies gewerkt aan inhoudelijke en pedagogisch-didactische kwaliteiten.
Studenten lopen een onderwijsstage, onder begeleiding van een individuele mentor.
een pastoraal-theologisch programma
Het pastoraal-theologisch programma bestaat uit een aantal lessen die een theologische reflectie bieden op de pastorale praktijk in haar verschillende facetten.
Binnen het kader van een opleiding zijn er stagemogelijkheden voorzien in een algemeen ziekenhuis, het rusthuis of in de parochie.
een zorgspecifiek programma
Het zorgspecifiek programma bestaat uit een aantal lessen die inzichten en handvatten bieden voor professioneel zorgpastoraat.
Veelgestelde vragen
Welk programma kan/moet ik volgen?
Voor alle opleidingen (godsdienstleerkracht secundair onderwijs, diaken, parachieassisten, pastoraal werk(st)er in de zorg) volg je de basisvorming theologie.
Kandidaat-godsdienstleerkrachten secundair onderwijs volgen daarnaast nog het godsdienst-didactisch programma secundair onderwijs.
Kandiaat-diakens, -parochieassistenten, en -pastoraal werk(st)ers in de zorg volgen een gezamenlijk pastoraal theologisch programma en een specifiek pastoraal theologisch programma.
Andere geïnteresseerden staat het vrij om hetzij de gehele driejarige basisvorming theologie te volgen, hetzij enkele specifieke cursussen eruit te selecteren.
Ook uit de andere programma's kunnen cursussen geslecteerd worden. Hier wordt soms wel enige voorkennis/ervaring verwacht.
Waar en wanneer vinden de cursussen plaats?
Het HIGW biedt voornamelijk avondonderwijs aan. Alle cursussen vinden in de regel plaats op dinsdagavond van 18.45 tot 22.00 uur in de Tulpinstraat 75, 3500 Hasselt (Kiewit).
Wat is het niveau van de cursussen aan het HIGW?
Ons cursusaanbod richt zich tot mensen met minimaal een diploma hoger secundair onderwijs. In de lessen zitten daarnaast ook mensen met een Bachelor- en Masterdiploma. De lesgevers proberen hun inbreng zo goed mogelijk af te stemmen op deze drie verscheiden doelgroepen. De examenvragen zijn qua moeilijkheidsgraad afgestemd op het basisdiploma dat u bezit.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Voor de opleidingen tot godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs is een bachelordiploma en pedagogisch bekwaamheidsbewijs (dat eventueel gelijktijdig met de opleiding aan het HIGW kan worden behaald) vereist. De andere opleidingen en vormingen zijn toegankelijk mits het bezit van een diploma secundair onderwijs.
Hoe lang duurt een opleiding?
Kandidaat-leerkrachten lager of secundair onderwijs en kandidaat-pastorale werk(st)ers in de zorg volgen een driejarige opleiding.
Voor kandidaat-diakens en -parochieassistenten bestaat het totaal van de opleiding uit vier jaren.
Andere geïnteresseerden staat het vrij om hetzij de gehele driejarige basisvorming theologie te volgen, hetzij enkele specifieke cursussen eruit te selecteren.
Kan ik vrijstellingen voor bepaalde vakken verkrijgen voor een opleiding aan het HIGW?
Afhankelijk van uw vooropleiding kan er na onderling overleg vrijstelling verleend worden voor een of meerdere cursussen.
Wanneer kan ik starten met een opleiding?
In principe kan men instappen bij het begin van elke cursus. Dit geldt zeker en vast voor ‘vrije studenten’. Voor mensen die een volledige opleiding wensen te volgen, wordt in onderling overleg het beste instapmoment overwogen.
Wat betaal ik voor een cursus of opleiding aan het HIGW?
De opleiding tot godsdienstleerkracht bedraagt 300 EUR/jaar.
De pastorale opleidingen bedragen 330 EUR/jaar.
De prijs van een afzonderlijke cursus is afgestemd op het tarief van 11 EUR/avond.
Indien gevraagd en na onderling overleg is het mogelijk om in kleinere schijven te betalen.
(prijzen zijn onder voorbehoud)