Adventsbrief mgr. Hoogmartens
„De voorbije weken vond in de zeven nieuwe dekenaten van ons bisdom een geloofsavond plaats. De doelstelling was helder: na de lange coronaperiode elkaar eindelijk eens ontmoeten en tegelijk ons jaarthema Broederlijkheid ontdekken meer in de diepte kunnen vatten. De opkomst was mooi, meer dan duizend mensen namen eraan deel. Zij hoorden over de diepere, eigenlijk mystieke beleving van de broederlijkheid. Het is vanuit de beleving van de Liefde van God voor elke mens dat we als christen broederlijkheid jegens anderen dieper kunnen beleven. Zo leerden we echt te luisteren naar de andere. We hoorden de oproep ook om als christen tenminste één arme als vriend te hebben. En we ontwikkelden een gelovige, maar kritische blik op onze cultuur.
Tijdens elke geloofsavond hoorden we bijzondere getuigenissen van mensen van elk dekenaat die vanuit hun geloof die broederlijkheid ook heus trachten te beleven. Ze doen dat vanuit een Bijbelse en biddende grondhouding. Voor velen van hen is ook de zondagsliturgie een grote steun, ja zelfs de bron van waaruit alles vertrekt.
Aan het eind van elke geloofsavond klonk ook een oproep om zo lokaal mogelijk mee te werken aan het wereldwijde synodale proces waartoe paus Franciscus oproept. De paus droomt van een ‘synodale Kerk’. Hij wil een Kerk die het evangelie verkondigt en ‘samen op weg gaat’, dat is de letterlijke betekenis van het begrip ‘synode’. En hij wil iedereen meenemen en horen in die droom. Met eenvoudige vragen en gespreksmethodieken willen we daarom, ook lokaal, zo veel mogelijk mensen uit ons bisdom erbij betrekken. „Het doel van de synode en dus van deze raadpleging,” zo schrijft paus Franciscus, „is niet documenten op te stellen, maar dromen te doen ontkiemen, profetieën en visioenen te wekken, hoop te doen opwekken…” Meer informatie hierover vindt u op de website www.bisdomhasselt.be/synode.
De advent, de liturgische periode die nu voor de deur staat, is bij uitstek ook een geschikte tijd om vol verwachting uit te kijken naar wat komt. In de advent kijken we als christelijke gemeenschap hoopvol uit naar het feest van de geboorte van de Heer, maar evenzeer naar de Heer die in ons hart wil komen wonen. Terzelfder tijd kijken we uit naar zijn wederkomst, aan het einde der tijden. Nergens vinden we die verwachting, zo eigen aan de advent, helderder en mooier uitgedrukt dan in de drie prefaties van de advent. Die worden het best rustig gelezen en bemediteerd, want ze roepen het hele heilsmysterie van Christus op.
In de advent kijken we als christelijke gemeenschap hoopvol uit naar het feest van de geboorte van de Heer
„Bij zijn eerste komst te midden van de mensen is Hij mens geworden zoals wij, om te doen wat Gij eens hebt beschikt, nog voor de tijd begon. Hij werd voor ons de weg, die leidt naar het eeuwig heil. Eens komt Hij weer in heerlijkheid. Dan worden al zijn gaven openbaar, waarop wij nu reeds met vertrouwen durven hopen” (Prefatie 1).
„Hij die, toen Hij eertijds kwam, kwetsbaar en klein, het werk van uw genade heeft voltooid, vlees geworden is en voor ons allen open heeft gedaan die deur naar een geluk dat eeuwig duurt, een land dat Hij beloofd heeft en ons geven zal” (Prefatie 2).
En tot slot: „Profeten hebben Hem geschouwd en Hem voorzegd; een vrouw, die maagd en moeder was, heeft Hem gedragen; Johannes heeft verkondigd dat Hij komen zou, en Hem herkend en aangewezen toen Hij eenmaal was gekomen. Hij zelf schenkt ons de vreugde en de kracht om toe te leven naar de dag van zijn geboorte. Laat Hij ons vinden, waakzaam, biddend, vol van dat geheim, zingend van alle grote dingen die Hij heeft gedaan” (Prefatie 3).
De advent valt in onze contreien samen met de donkere en sombere wintermaanden november en december. Vandaaruit en vanuit de huidige noden van onze wereld kunnen we misschien nog beter begrijpen welke verwachting Jezus’ geboorte ooit wekte in het hart van Maria, de adventsfiguur bij uitstek. En aan het einde van een jaar, toegewijd aan de heilige Jozef, mogen we er ook hem bij betrekken. We zijn immers geroepen om zoals hem, bescheiden en dienstbaar, de komst van Gods Rijk te verhaasten en broederlijkheid te ontdekken.
Van harte wens ik u een zinvolle advent toe.