‘Ommegang is sterk in zijn eenvoud’ — verslag door Benoit Lannoo

Benoit Lannoo ging kijken naar de eerste van vier Virga Jesse-ommegangen in Hasselt. Lees hoe hij de ommegang beleefde.
10/10/2018 - 12:00
Bisschop Patrick Hoogmartens groet burgemeester Nadja Vananroye.
Bisschop Patrick Hoogmartens groet burgemeester Nadja Vananroye. © Jos Dessers

Zondag trok de zevenjaarlijkse Virga Jesse-ommegang weer door de straten van Hasselt. Het Mariabeeld in de Limburgse hoofdstad is het enige ter wereld dat ‘Virga Jesse’ – ‘Twijg van Jesse’ - genoemd wordt. Deze bijzondere naam is wellicht het resultaat van verwarring met het Latijnse woord virgo – maagd – maar de lapsus ligt inmiddels aan de basis van heel wat rijke symboliek.

De ‘Twijg van Jesse’ verwijst naar Jezus’ afkomst, zoon van David en dus van Davids vader Isaï (oftewel Jesse). Maar uit de stronk van Isaï schiet een telg op, een scheut van zijn wortels komt tot bloei (Jesaja 11,1 in de Nieuwe Bijbelvertaling).

Die groene twijg is een ‘teken van hoop’, en dat was het thema van deze 46ste mariale ommegang.

Het zevenjaarlijkse gebeuren in Hasselt is uitgegroeid tot heuse Virga Jessefeesten, maar de Virga Jesse-ommegang blijft het centrale element van dit twee weken durend stadsfeest. De ommegang wordt voor elke editie – dus om de zeven jaar - helemaal opnieuw uitgewerkt. Constante is wel dat het een ‘catechetische’ ommegang is: de tweeduizend deelnemers beelden op eigentijdse wijze – met rudimentair straattheater, spreekkoren, liederen en dans - uit hoe vele elementen uit het leven van Maria ook voor ons vandaag heel herkenbaar zijn: hoe zij omging met vreugde, twijfel, engagement, verdriet, lijden en vernieuwde hoop.

Centraal staan Maria’s woorden bij de bruiloft van Kana – ‘Doe wat hij u zeggen zal’ – waarmee ze ons bij de boodschap van haar Zoon brengt.

Zo’n ‘catechetische’ ommegang uitwerken is een huzarenstukje: hoe maak je diepe levenservaringen en rijke woorden duidelijk voor wie - biddend of gewoon - langs het parcours meekijkt? Sommige taferelen van deze 46ste ommegang zijn ronduit moeilijk: de ontmoeting van Maria met haar nicht Elisabeth bijvoorbeeld is wat te lang uitgerekt om nog verstaanbaar te zijn. Maar vooral na het Kanatafereel zijn sommige groepen in al hun eenvoud ongehoord sterk. Ik heb honger of Ik heb geen huis, klinkt het bij de Werken van Barmhartigheid, waarop zangers rond sprekende foto’s antwoorden met: Dag aan dag en wereldwijd, barmhartigheid.

Ook de meertalige vredeswens van de kleurrijke Pinkstergroep gaat recht naar de kern van de boodschap.

Het weer was zonnig en er stond of zat zowat 25.000 man naar deze Virga Jesse-ommegang te kijken, maar dat zorgde nergens voor vervelende drukte, zelfs niet in de nauwere straatjes van Hasselt. In deze eerste ommegang stapten achter het Virga Jessebeeld niet alleen de Hasseltse bisschop Patrick Hoogmartens op, maar ook de bisschoppen Frans Wiertz van Roermond, Luc Van Looy van Gent, Albert Vanbuel (bisschop-emeritus van Kaga Bandoro in de Centraal Afrikaanse Republiek) en Theo Hoogenboom (hulpbisschop van Utrecht), alsook burgemeester Nadja Vananroye en verschillende schepenen van de stad op.

De Virga Jesse-ommegang gaat de komende zondagen 13 en 20 augustus om 15 uur opnieuw uit, én op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, dinsdag 15 augustus, om 19u30.

Meer: