Emotioneel solidariteitsconcert voor Oosterse christenen
Met ‘La Voix d’Antan’ op de affiche wist het Steuncomité voor Oosterse christenen zaterdagavond 10 oktober meer dan duizend sympathisanten in de basiliek van Koekelberg bijeen te krijgen.
’s-Sawt el-Atiq’ (‘de stem van eertijds’ of ‘la voix d’antan’) is een gerenommeerde groep Libanese instrumentisten, koristen en solisten die onder leiding van pater Miled Tarabay van de Libanees-maronitische kloosterorde authentieke religieuze en profane muziek uit Libanon ten gehore brengen. Vele Oosterlingen in de basiliek klonken de Arabische en Aramese religieuze gezangen en Libanese evergreens zo bekend in de oren dat ze zachtjes meezongen, maar ook bij de Westerlingen die naar Koekelberg waren afgezakt, zinderde de betoverende stem van soliste Rafca Fares Rahbani nog lang na.
Het concert werd onder mee bijgewoond door de apostolische nuntius bij de Europese instellingen, mgr. Alain Paul Lebeaupin en de algemene overste van de Libanees-maronitische kloosterorde, Tannous Nehme, alsook door de drie hulpbisschoppen van het aartsbisdom, mgr. Jean Kockerols voor Brussel, mgr. Jean-Luc Hudsyn voor Waals-Brabant en mgr. Leon Lemmens voor Vlaams-Brabant en Mechelen. Deze laatste kreeg even de kans om te getuigen over de solidariteitsreis die hij onlangs samen met de bisschoppen van Brugge en Doornik naar het noorden van Irak ondernam. “Wij werden er bijzonder getroffen door de evangelische gastvrijheid die christenen in het Oosten opbrengen voor de vluchtelingen in hun midden, zowel voor christenen van de eigen kerk als voor andere christenen en jezidi’s,” zei Lemmens.
Deze solidariteit gaat het Steuncomité voor Oosterse christenen na ter harte. Het brengt sinds 2013 – doorgaans in de Libanees-maronitische abdij van de heilige Charbel in het Waals-Brabantse Ophain-Bois-Seigneur-Isaac - verantwoordelijken van de Armeens-apostolische, Chaldeeuwse, koptische-orthodoxe, maronitische, melkitische, rooms-katholieke en Syrisch-orthodoxe kerk in België samen om de onderlinge banden tussen die christelijke kerken te versterken en samen solidair te zijn met de christenen in het Midden-Oosten. “Vanavond komt de cultuur onze humanitaire strijd ter hulp,” zei voorzitter Simon Najm van het Steuncomité. “Maar straks springen we samen weer in de bres voor tientallen families die op de vlucht voor vervolging zijn en bang voor wat morgen komen kan.”