Priesterraad Brussel-Nederlands beëindigt mandaat
De priesterraad vergaderde viermaal per jaar. De eerste bijeenkomst was op 13 september 2010. Het mandaat eindigde officieel in juni 2014, maar de priesterraad vroeg en kreeg de toelating om – gezien de komst van een nieuwe aartsbisschop – er nog een jaar bij te doen.
De volgende thema’s kwamen aan bod:
- De vreugde en de pijn van de priester. Wat is de evangeliserende taak van priester? Zijn wij enkel binnenkerkelijk bezig? Hoe zijn wij aanwezig in de samenleving? Hoe bewaren we als priester een hoopvolle kijk en perspectief?
- Hoe beleven wij ‘eenheid’ in de Brusselse Kerk? Hoe ervaren en beleven wij ons toebehoren aan de ene Kerk vanuit een minderpositie? Hoe beleven wij een collegiale verbondenheid met anderstalige collega’s?
- Hoe beleven wij het voorgaan in de eucharistie rekening houdend met plaatselijke situaties en gewoontes?
- Hoe kan de communicatie binnen het aartsbisdom en het vicariaat verbeterd worden zeker voor belangrijke beslissingen en benoemingen?
- Hoe en waar kan de vragenlijst van de synode over het gezin besproken worden?
- Het wel en wee van de bejaarde priesters kwam ook ter sprake. Welke ondersteuning zien wij voor hen?
- Ook de uitbreiding van het solidariteitsfonds naar pastorale werk(st)ers en parochieassistenten werd goedgekeurd door de priesterraad.
Ook hulpbisschop Kockerols kon zijn vragen en bekommernissen delen in de priesterraad, onder meer over de herbestemming van kerkgebouwen, Metropolis, de ziekenzalving aan mensen die euthanasie vragen, de Gemeenschapskerken, een nieuwe grote manifestatie en samenkomst in de Brusselse Kerk na tien jaar ‘Allerheiligen 2006’, een nieuw project voor de gebouwen van de parochie Terkameren in Elsene.
Enkele keren kwam de Brusselse priesterraad samen met de priesterraad van Vlaams-Brabant en Mechelen. In 2011 met Luc Fleurquin over het rapport ‘Hervorming van de wetgeving met betrekking tot de erediensten en de niet-confessionele levensbeschouwelijke organisaties’, in 2012 met vicaris-generaal Van Billoen over het beleven van ‘communio’ als priester in of van het aartsbisdom, in 2013 met Jan Dumon over ‘leefwegen en/of overlevingsstrategieën voor de priester vandaag’ en in 2015 met een gesprek over ‘gemeenschapskerken’ in Brussel’ en ‘pastorale zones’ in Vlaams-Brabant.
De Nederlandstalige priesterraad kwam ook enkele keren samen met het bureau van de priesterraad van Brussel-Frans. Het bleek echter moeilijk om een gezamenlijke datum af te spreken met de beide bureaus.
Tevens werd nagedacht over de toekomst van de priesterraad of priesterraden in het vicariaat Brussel. Zo werd het idee geopperd van één priesterraad met twee ‘kamers’.
De Nederlandstalige afvaardiging zou dan bestaan uit zes leden: één per dekenaat, één gepensioneerde priester en één priester met een bijzondere opdracht. De mogelijkheid blijft om per taalgroep te vergaderen. Het zal aan de bisschoppen zijn om hierin een beslissing te nemen.