48 uur herbronnen in Westmalle? Schrijf nu in
Drie dagen en twee nachten leven op het ritme van de abdij van Westmalle en intussen twee tot drie gesprekken voeren met een geestelijk begeleider. Dat is in een notendop waar het om draait tijdens 48 uur aan de Bron, een organisatie van CCV, partner in christelijk vormingswerk in het bisdom Antwerpen.
„Om de aanwezigheid van God in je leven op te merken, hebben mensen elkaar nodig”, zegt geestelijk begeleider Inge Schellekens. „Het vertrekpunt kan verschillend zijn. Vaak is het gewoon een verlangen naar stilte, naar dieper, naar meer innerlijk leven. Je wilt God een grotere plaats in je leven geven en daar meer consequent naar leven.”
Oplichtende sporen
„Geestelijke begeleiding is een eigentijdse begeleidingsvorm op de geestelijke weg met eeuwenoude wortels. De begeleiding vertrekt bij een concreet levensverhaal waarbij samen wordt gekeken naar de oplichtende sporen van God.
Alles wat speelt in het dagelijkse leven kan aan bod komen.
Vreugde en verdriet, kracht en moeite. We gaan samen op weg en zijn daarbij steeds met z’n drieën. De derde is God. Niet toevallig gebruiken we als beeld de Emmaüsgangers.”
Vorig jaar organiseerde CCV voor het eerst een soortgelijke kennismaking met geestelijke begeleiding. Toen onder de noemer 24 uur aan de Bron. „Uit de reacties van de deelnemers bleek dat zij het een iets te korte tijdspanne vonden om tot de kern door te dringen”, geeft Inge Schellekens aan waarom dit jaar voor een langere versie werd gekozen. „Dit jaar bieden we de deelnemers meer tijd om in de stilte te duiken en zo bij hun eigen bron te komen.
Eén nacht werd door de deelnemers als te kort beschouwd.
Ook de twee gesprekken werden soms als onvoldoende gezien. Daarom kozen we dit jaar voor 48 uur aan de Bron en voor wie dat wenst een derde gesprek met de geestelijk begeleider.”
Vier methodes
„De driedaagse gaat zondagavond van start met een groepsgesprek waarbij iedereen kan uitspreken wat hij zoekt, waarnaar hij verlangt, wat hem op dat moment bezighoudt”, legt Inge Schellekens het verloop van de 48 uur uit. „De deelnemers krijgen een boekje aangereikt waar we voor elke dag een tekst en een lied hebben. In het boekje staan ook vier methodes om tot stilte, tot je eigen bron te komen. Het is een hulpmiddel om de volgende dagen aan de slag te gaan. We plannen met elke deelnemer twee tot drie individuele gesprekken met een geestelijk begeleider. Zo willen we hen laten proeven van wat een gesprek met een individueel begeleider kan inhouden.”
Op het einde van de 48 uur wordt in groep teruggekeken op de afgelopen dagen.
„Tussendoor kan wie dat wil meeleven op het ritme van de gebedsdiensten van de abdij. Het is een aanbod, geen verplichting. Mensen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om te wandelen in plaats van een viering bij te wonen. Wandelen in de natuur is overigens één van de methodieken van de geestelijke begeleiding. Iemand anders kiest er misschien voor om in de Bijbel te lezen of te mediteren. Er is voldoende tijd en ruimte voorzien om in de stilte te duiken en zich te focussen op wat hen op dat moment bezighoudt. Dat kan vervolgens in het gesprek worden gebracht met één van de drie begeleiders die tijdens de 48 uur aanwezig zijn”, zegt Inge Schellekens. Naast haarzelf zijn dat Bert Lodewijckx en Chris Smits, twee andere pioniers van de geestelijke begeleiding in het bisdom.
•48 uur aan de Bron vindt plaats van zondag 2 juli om 16 uur tot dinsdag 4 juli om 20 uur in de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle (Antwerpsesteenweg 496). Kostprijs: 90 euro. Inschrijven ten laatste op 14 juni.