5 inspirerende heiligen uit de exhortatie ‘Verheugt u en juicht’
#1 Heilige Josephina Bakhita (1869-1947)
Het leven van zuster Bakhita leest als een roman. Straffer nog, het ís een roman (Véronique Olmi, uitgeverij Albin Michel, Fnac-prijs 2017). En een film (bekijk hieronder de trailer). Haar naam kreeg deze Soudanese van de slavenhandelaars die haar gevangen namen in haar geboorteplaats in Darfour. Hoe ze echt heette, wist ze niet meer toen ze eindelijk een vrije vrouw was en toetrad in het klooster van de zusters canossiennen in Italië.
Haar verhaal werd opgeschreven door medezusters, die hadden ontdekt dat ze het mondjesmaat vertelde als aan de kinderen voor wie ze met oneindige toewijding zorgde.
Het is vooral door haar zachtheid dat ze zo’n indruk maakte op de mensen om haar heen.
In 1959 werd het proces voor heiligverklaring al opgestart. Ze kreeg die titel in 2000. Benedictus XVI haalde haar meermaals aan en ook ze ligt ook paus Franciscus nauw aan het hart. Hij schrijft over haar het volgende in Verheugt en juicht:
Ontvoerd en als slavin verkocht op haar zevende, had ze veel te lijden in handen van wrede meesters. Maar ze zag de diepe waarheid in dat God, en niet de mens, is de ware Meester van elke mens en elk menselijk leven. Deze ervaring werd een bron van grote wijsheid voor deze nederige dochter van Afrika.
#2 Johannes van het Kruis (1542-1591)
Samen met Teresa van Avila, die ook meermaals door de paus aangehaald wordt in de exhortatie, was Sint-Jan van het Kruis grondlegger van de ongeschoeide karmelieten. Via zijn mystieke geschriften en gedichten werd hij een geestelijke vader voor velen door de eeuwen heen. Hij zag zijn leven als een grote dankzegging aan God, en die God ontmoet hij in elke andere mens.
Over Johannes van het Kruis schrijft de paus in de exhortatie: Het is niet goed om op anderen neer te kijken als harteloze rechters, belerend te doen en altijd lessen te willen leren. Dat is een subtiele vorm van geweld. Sint-Jan van het Kruis stelt een ander pad voor: ‘Verkies altijd om door iedereen onderricht te worden, eerder dan te verlangen om zelfs de minste van hen te onderwijzen.’
Hij voegde daar nog raad aan toe om de duivel op afstand te houden: ‘Verheug u om het goede van anderen alsof het je eigen werk was, en verlang dat ze voorrang krijgen op jou in alles. Doe dat met heel je hart. Zo overwin je kwaad met goed, je bant de duivel en bezit een gelukkig hart.
Als je je hierin niet oefent, zal je nooit echte liefdadigheid bereiken en er niet de minste vooruitgang in maken. Johannes van het Kruis
#3 Theresia van Lisieux (1873-1897)
Deze karmelietes stierf erg jong aan tbc. In haar korte leven had ze een diepe verbondenheid met Jezus ervaren en die had ze ook bijzonder weten te verwoorden in haar autobiografie.
Over haar schrijft de paus: Chirstus zegt: 'Leer van mij; want ik ben zachtmoedig en nederig van hart. (Matteüs 11,29) Als we altijd maar boos en ongeduldig zijn met anderen, eindigen we uitgedroogd en vermoeid. Maar als de fouten en beperkingen van anderen met tederheid en zachtheid bekijken, zonder zweem van superioriteit, kunnen we echt helpen en stoppen met onze energie te verliezen aan onnodig geklaag.
De heilige Theresia van Lisieux zegt ons dat ‘perfecte naastenliefde bestaat in omgaan met andermans fouten en niet in de verontwaardiging daarover’. Paus Franciscus
Bekijk hieronder de kortfilm Thérèse spreekt (Kerknet).
#4 Charles de Foucauld (1858-1916)
Charles de Foucauld zegt zijn liederlijke levensstijl als soldaat en ontdekkingsreiziger vaarwel op zijn 28ste. Hij wordt trappist en maakt een pelgrimstocht naar het Heilig Land. Daar krijgt zijn spiritualiteit rond het verborgen leven van Christus vorm. Dat leven inspireert hem tot een nederige levensstijl als christen: getuigen door te zíjn. Vanaf 1901 leeft hij in Algerije onder moslims en geeft hij zijn getuigenis vorm met gebed, voorbeeld en vriendelijkheid.
Over hem schrijft de paus: Als we beseffen dat God bestaat, kunnen we niet anders dan hem aanbidden, soms in stille verwondering, dan weer met feestelijk gezang. Zo delen we in de ervaring van de zalige Charles de Foucauld, die zei: ‘Zodra ik geloofde dat er een God was, begreep ik dat ik niet anders kon dan voor Hem te leven.’
#5 Ignatius van Loyola (1491-1556)
Geen wonder dat paus Franciscus als jezuïet ook het leven en werk van Ignatius van Loyola aanhaalt. De heilige ontwikkelde een aardig lessenpakket dat helpt om tot onderscheiding te komen van wat ingegeven is door de Heilige Geest, en wat niet.
Het hele vijfde hoofdstuk van Verheugt en juicht is eraan gewijd. Onderscheiden wat goed is, moet je niet alleen doen voor grote levenskeuzes, maar liever zelfs nog voor kleine dagelijkse dingen. In een voetnoot citeert hij de leuze op het graf van Sint-Ignatius:
Niet in het grootste opgesloten te liggen, maar in het kleinste aanwezig te zijn, dat is echt goddelijk. Ignatius van Loyola
Ontdek alles over de exhortatie Verheugt en juicht van Paus Franciscus.