Bidden met Jezus en Boeddha
Priester Jan Van Eycken bundelt 371 teksten in interreligieus gebedenboek
Met Jezus in de pagode en Krishna in de moskee. Zo heet het jongste boek van priester Jan Van Eycken. In dat interreligieuze gebedenboek verzamelt hij 371 gebedsteksten uit de christelijke, joodse, islamitische, hindoeïstische en boeddhistische traditie. Ruim twintig jaar werkt de priester van het aartsbisdom aan interreligieuze dialoog. Met dit boek is hij ook niet aan zijn proefstuk toe, want eerder publiceerde hij al diverse werken over het thema.
„Al ga ik in dit boek niet uit van een rationele benadering, waarbij ik als auteur praat over al die godsdiensten,” legt Jan Van Eycken uit, „maar kies ik met het aanreiken van gebedsteksten uitdrukkelijk voor een spirituele insteek. Die teksten, waarvan ik er 140 zelf vertaalde, verzamelde ik in de loop van de twintig jaar dat ik bezig ben met interreligieuze ontmoeting, omdat ik me erin wilde verdiepen hoe gelovigen uit andere tradities bidden en mediteren. Toen ik onlangs met pensioen ging, kwamen al die teksten die ik had gekopieerd en uitgeknipt weer aan het licht. Ik was behoorlijk onder de indruk van de grote hoeveelheid ervan.”
Niet enkel wegens die hoeveelheid, maar ook om inhoudelijke redenen besloot hij zijn boek uit te geven in twee delen. „In het eerste deel groepeer ik de grote westerse religies, christendom, jodendom en islam”, licht Jan Van Eycken toe. „Daarbij heb ik overigens ook aandacht voor diverse subtradities, zoals het katholicisme, het protestantisme, de orthodoxie en het anglicanisme voor wat het christendom betreft en de soennitische en de sjiitische islam. In het tweede deel van het boek breng ik de hindoeïstische en boeddhistische teksten samen.”
Sommige teksten omvatten amper twee regels, andere vullen al [node:field_streamers:0] snel twee bladzijden. „In elk geval koos ik teksten die toegankelijk zijn voor wie een beetje vertrouwd is met onze eigen gebedstraditie”, zegt Jan Van Eycken. „Ik nam immers bewust teksten op die voldoende raakpunten hebben met ons geloof. Natuurlijk moet ik sommige termen uitleggen in een voetnoot. Ik geef ook wat duiding over het gebed in de diverse tradities en over de betrokken auteurs, maar steeds beknopt. De teksten zelf staan immers centraal. Het is een soort van bloemlezing van Schriftteksten en meditaties uit die vijf tradities, waarbij diverse thema’s aan bod komen.”
Jan Van Eycken kiest niet toevallig voor die insteek. „Wil je een religie echt begrijpen, dan moet je ook de liturgische en devotionele dimensie ervan leren kennen”, zegt hij. „Wie niet gelooft, kan door het boek te lezen dus iets leren over al die tradities. Uiteraard kun je uit het boek ook inspiratie putten voor gebedsmomenten bij activiteiten waaraan mensen van diverse tradities deelnemen. Tegelijk kan je er echter zelf al biddend mee aan de slag. Bidden met teksten uit andere tradities kan je gebed immers verdiepen. Uiteraard staat niet iedereen daarvoor open, maar je hoeft als katholiek heus niet bang te zijn om eens te putten uit een andere geloofstraditie.”
Geen zware theologische analyses dus, maar proeven van de geleefde spiritualiteit. „Het is immers in die diepere spirituele laag dat de eenheid tussen religies is te zoeken”, meent Jan Van Eycken. „Elke traditie beleeft spiritualiteit weliswaar op een eigen manier en drukt de ervaring van het transcendente anders uit. Diverse godsbeelden spelen daarin hoe dan ook een rol. Achter al die beelden zit voor een katholiek echter de ene God zelf.”
Jan Van Eycken, Met Jezus in de pagode en Krishna in de moskee, twee delen, eigen beheer, 2022, 200 blz. & 164 blz., 20 euro & 18 euro. Meer informatie op de website www.religies-in-dialoog.be.