Bidden is mijmeren, vermoeden en verlangen
De teksten in dit boek zijn geen gebeden zoals je die gewoon bent, waarschuwt Thomas Quartier van meet af aan. De jonge benedictijn van de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem in de Nederlandse provincie Gelderland was voor de coronacrisis merkwaardig vaak de baan op voor iemand die zich leeft volgens de kloosterregel van Sint-Benedictus. Quartier is immers academicus in Leuven, Nijmegen en Rome en gaf tot voor kort tot wel tweemaal per week ergens een publiekslezing.
Er zijn weinig parochiezalen in Nederland waar ik niet geweest ben. Thomas Quartier o.s.b.
Plechtige professie
Toen de lockdown dat niet langer mogelijk maakte, bereidde broeder Quartier zich intens voor op zijn plechtige professie die op zaterdag 18 april werd gepland. Gebedsmomenten helpen om het open einde van je verlangen niet weg te moffelen, maar er God in te zoeken, schrijft hij. God wacht in je eigen innerlijk waar je voor een moment mag vertoeven als je tot rust komt. Sta stil en open je hart, dat is bidden.
Verlangen is niet negatief. Thomas Quartier o.s.b.
Koorgebed
Toen ik begon mij op het kloosterleven te oriënteren, was ik heilig ervan overtuigd dat een mens niet alleen zijn behoeftes moet trachten te vervullen, geeft hij toe. Maar ieder mens is geschapen met behoeftes, en oorsprong en doel van die behoeftes is de Schepper. Hoe vaak ontnemen we mensen het recht te ontvangen wat hun als schepselen toekomt? Gebed betekent dat ik mijn behoeftes niet uit de weg ga, maar erbij stil sta.
Quartiers ‘Gebed van verlangen’ werd zijn professiegebed.
Geen verkramping
Broeder Quartier waarschuwt uitdrukkelijk ervoor dat zijn boekje geen systematische pretentie en geen algemene zeggingskracht heeft. En toch kan het velen helpen om verkramping in hun gebedsleven uit de weg te gaan. Iedereen moet zelf bepalen wat de juiste momenten voor hem of haar zijn en welke woorden en gebaren erbij passen. Deze woorden kunnen vreemd klinken, als je bedenkt dat Sint-Benedictus in de kloosterregel vrij precies aangeeft wanneer welke psalmen te zingen.
Het loslaten van voorgegeven patronen is in religieuze gebedstradities vaak beoefend. Thomas Quartier o.s.b.
Drievoudigheid
Ik ben over mijn intuïties in de maatschappelijk en persoonlijke periode van onderscheiding – lockdown en voorbereiding op mijn plechtige professie – gaan mijmeren, vanuit de rijke gebedsschat die de traditie ons aanreikt. Ik mediteerde over de namen die ik aan God kon geven: schepper, redder, geest. De klassieke theologische deugden – geloof, hoop en liefde – herleefden anders in mijn losse flarden.
De ‘losse flarden’ en gebedsteksten in dit boekje zijn pareltjes!
Thomas Quartier, Open einde van je verlangen. Bidden met een hedendaagse monnik, Baarn, Adveniat, 128 pagina’s, 14,90 euro.