Biogroe(n)ten uit Muizen
Eeuwenoude biologische landbouw met moderne technieken
Broederlijk Delen doet dit jaar niet enkel een beroep op uw financiële solidariteit, maar wil u tegelijk doen nadenken over voedsel. „De manier waarop we nu wereldwijd voedsel produceren legt een enorme druk op het milieu en op de boeren”, zegt de campagnesite van Broederlijk Delen, „Het kán anders. Door voedsel op een duurzame manier te produceren, met respect voor mens, dier en natuur.”
Dat is precies wat ze doen op de Baarbeekhoeve bij Mechelen. Jelle Delanoeije en Roosje Koninckx kochten deze historische boerderij in 2014 en telen er biologische groenten en fruit. Het jonge koppel verkoopt die producten rechtstreeks aan de consument, in hun boerderijwinkel en in het Biohofke in de Antwerpse wijk Zurenborg.
„We gebruiken nooit kunstmest of pesticiden”, verduidelijkt Jelle Delanoeije. „Eigenlijk doen we daarmee niets nieuws, want de mensheid deed eeuwenlang op biologische wijze aan landbouw. Die eeuwenoude werkwijze herstellen wij nu in ere, met hedendaagse technieken. En uiteraard worden we geregeld gecontroleerd door een onafhankelijke controle-organisatie, zodat onze producten ook biologisch gecertificeerd zijn.”
Delanoeije gaat zelfs nog een stap verder door bewust te kiezen voor oude rassen. „Die groeien iets trager dan de moderne soorten, maar dat geeft ze net meer kans om ten volle hun smaak te ontwikkelen.” Helemaal in dezelfde filosofie werden hoogstam fruitbomen geplant, houden schapen het gras in de boomgaard kort en worden overschotten door kippen verwerkt.
In het Antwerpse verkooppunt Biohofke ontvangt Sarah Menu de klanten met de glimlach. „We kiezen hier bewust voor de korte keten, rechtstreeks van boer naar klant”, zegt ze. „Dat is in ieders voordeel. De boer krijgt een goede prijs, de consument weet wat hij koopt en we beperken transport en verpakking.”
In Zurenborg woont alvast het juiste publiek voor die aanpak. „Veel stedelingen zijn op zoek naar biologisch voedsel”, beaamt Sarah Menu. „We willen de mensen niet met opgeheven vingertje vertellen wat ze moeten doen, maar we zetten hen wel aan het denken over voedsel. De diversiteit van de soorten die wij kweken en verkopen, is beter voor mens en natuur. Het biedt een alternatief voor monocultuur, die leidt tot de uitputting van de bodem. Onze werkwijze is er dus een die kiest voor de lange termijn.”
Op www.baarbeekhoeve.be of via 0499 23 79 35 vindt u meer info. Neem beslist ook eens een kijkje op www.broederlijkdelen.be.