Bruegel waakt over Marollen
Nieuwe Tocht van Hoop wil een andere beeld van Brussel tonen
Pieter Bruegel, één van de boegbeelden van de Vlaamse Primitieven, zocht zijn inspiratie vaak in het dagelijkse leven van de gewone man. Waarschijnlijk geboren in Nederland en lange tijd actief in Antwerpen, sleet hij zijn laatste levensjaren in de Marollen. De meeste van de veertig van hem bewaarde werken schilderde hij in de Brusselse volkswijk. Volgend jaar wordt zijn 550ste sterfdag uitgebreid herdacht, maar de Tochten van Hoop wachten niet zo lang om de schilder als uithangbord te gebruiken voor een nieuwe wandeling.
„We bieden in Brussel een tiental Tochten van Hoop aan”, zegt Pol Arnauts van KWB. „Jaarlijks vinden er 200 tot 250 wandelingen plaats, begeleid door vijftien vrijwillige gidsen. Vorig jaar lanceerden we in de Noordwijk en de kanaalzone de tocht In het spoor van een asielzoeker. Omdat mensen zonder papieren daarin op de keper beschouwd weinig aan bod kwamen, wilden we hen via kunst en muziek betrekken bij een nieuwe wandeling. In de uiteindelijke tocht, getiteld Als kunst sociaal wordt, gaan we echter verder en betrekken we meerdere groepen, zoals bijvoorbeeld psychiatrische patiënten.”
Als kunst sociaal wordt vertrekt aan het Centraal Station waar de deelnemers stilstaan bij de herdenkingsboom die daklozen versieren ter nagedachtenis van gestorven lotgenoten. Vervolgens bezoeken de wandelaars diverse organisaties die zich via kunst en cultuur tot bepaalde doelgroepen richten. „In Wallonië en Franstalig Brussel bestaat al langer een traditie om die mensen via theater of andere kunstvormen te bereiken”, vervolgt Pol Arnauts. „Ook aan Vlaamse kant kiest men stilaan voor die aanpak. We bezoeken onder meer Kunst onder Dak in ’t Huizeke en Art et marge dat kunst van psychiatrische patiënten tentoonstelt.”
Dat de nieuwe wandeling, die haar première kent op 7 januari, net in de kerstperiode wordt gelanceerd, is allicht geen toeval. „Kerstmis is bij uitstek het feest van God die aanwezig is bij mensen in nijpende situaties”, zegt Pol Arnauts. „Het is een tijd van hoop en net dat willen we met onze wandelingen duidelijk maken. Veel Vlamingen zien Brussel als een probleemstad. Het is echter ook een stad waar veel organisaties actief zijn die problemen aanpakken en oplossingen bieden. Tijdens een Tocht van Hoop komen mensen in aanraking met die projecten die hoop brengen voor anderen. Soms blijven er deelnemers ‘plakken’ die als vrijwilliger aan de slag gaan bij een van de bezochte projecten.”
Samen met Stadslabo Jeugd En Stad werkte KWB parallel met Als kunst sociaal wordt een wandeling uit op maat van jongeren tussen zestien en 25 jaar. „Ze volgen zowat dezelfde route, maar voeren een aantal opdrachten uit die hen leren dat de Marollen een levendige en boeiende wijk zijn”, besluit Pol Arnauts.
Info op www.tochtenvanhoop.eu.