Caritas Syrië: al onderdak voor 5.000 slachtoffers aardbeving
Veel overlevenden van de aardbeving zijn dakloos. Zowel in Turkije als in Syrië zijn lokale afdelingen van Caritas druk in de weer met het opvangen van mensen die in de bittere winterkou hun dak boven het hoofd verloren.
In Syrië trof het enorme natuurgeweld een regio die al veel te lijden had door de oorlog. 4,1 miljoen mensen waren al vóór de aardbeving afhankelijk van humanitaire steun. Daar komt nu bij dat veel huizen en gebouwen zijn ingestort, ziekenhuizen verwoest, wegen beschadigd. De ijzige winterse temperaturen maken het voor de overlevenden extra moeilijk.
‘Het aantal doden blijft maar oplopen. De kans om nog overlevenden onder het puin terug te vinden, wordt met het uur kleiner’, klinkt het bij Caritas Syrië. Sommige ziekenhuizen kunnen de toestroom van gewonden niet de baas, de aantallen zijn gewoon te groot.
In Aleppo, Hama en Lattakia opende Caritas Syrië opvangplekken en verdeelt het allerlei artikelen en benodigdheden om de meeste kwetsbare personen te ondersteunen. In totaal worden 5.000 dakloze overlevenden opgevangen in scholen en andere veilige gebouwen.
Ook de kantoren van Caritas zijn verwoest in Aleppo en heel wat werknemers zijn zelf dakloos.
Tekst gaat verder onder de foto.
In Turkije lanceerde Caritas meteen een infolijn om bijstand te kunnen geven. De organisatie werkt nauw samen met de plaatselijke autoriteiten om informatie te verzamelen en de humanitaire steun vorm te geven. Ook hier werden shelters geopend en warme maaltijden verdeeld.
Wereldwijd netwerk van Caritas leeft mee
De aardbeving in Turkije en Syrië beroert het hele internationale Caritasnetwerk. Humanitair coördinator Sébastien Dechamps: ‘De lokale verankering van het Caritas-netwerk in Syrië en Turkije blijkt eens te meer een belangrijke troef. Door de oorlog en de aanwezigheid van grote aantallen vluchtelingen zijn we al een jaar of tien erg actief in het noorden van Syrië. Daardoor kunnen we meteen inspelen op de gevolgen van de aardbeving, behalve dan in sommige zones in het noordwesten van Syrië die gewoon te gevaarlijk en dus niet toegankelijk zijn.’
In het noorden van Syrië is de oorlog zeker nog niet voorbij. Dat maakt het extra moeilijk voor humanitaire bijstand en hulpverlening. ‘Sommige zones daar worden gecontroleerd door de Syrische regering, andere worden gerund door Koerdische of andere milities. In zulke gevallen moet je dus met de lokale machthebbers onderhandelen om toegang te krijgen. Een moeilijke klus.’
In heel Syrië leeft zowat 90% van de bevolking momenteel onder de armoedegrens.
De twaalf oorlogsjaren in het land hadden een vernietigend effect op de overheidsdiensten, de infrastructuur, het middenveld. Wie van hieruit wil helpen, doet er dan ook best aan om geld te storten. Sébastien Deschamps: ‘De markten in Turkije en Syrië draaien nog altijd, veel materiaal kan dus gewoon ter plaatse worden aangekocht.’
Help Caritas International te helpen via rekening BE88 0000 0000 4141 met de mededeling ‘4860 Turkije Syrië’ of via het online betalingsplatform van Caritas International.
Bron: Caritas International