Op college bij Walter Weyns: solidariteit en christelijke utopie
Enkele jaren geleden werd aan de KU Leuven het Centrum voor de Studie van het katholiek sociaal denken opgericht. Met de encyclieken Laudato Si’ en Fratelli Tutti van paus Franciscus kreeg dat sociaal denken immers een sterke, nieuwe impuls. Tegelijk neemt in de samenleving de druk op geïnstitutionaliseerde solidariteit toe.
Wat kan de christelijke benadering van solidariteit vandaag concreet betekenen?
Over die vraag organiseert professor Ellen Van Stichel een studiedag op 1 december vanuit het netwerk Amos. Een van de sprekers is socioloog Walter Weyns (UAntwerpen). We trokken naar de aula voor een boeiend gesprek over spontane en door de staat georganiseerde solidariteit, over de noodzakelijke utopie van het Rijk Gods en de welkome bijdrage van paus Franciscus naar een ecologische bekering.
Tekst gaat verder onder de video.
Meer weten
- Op 1 december houdt Amos een studiedag met als titel Solidariteit in de marge? Christelijk sociaal denken als hefboom voor duurzame transitie. Socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) en theologe Ellen Van Stichel (KU Leuven) nemen het begrip solidariteit onder de loep. In de namiddag zijn er thematische sessies en getuigenissen over ecologie, eenzaamheid, armoede en zo meer. Een aanrader voor al wie de christelijke inspiratie rond solidariteit wil ontdekken en verdiepen. Info en inschrijving.
- Lees ook: Theologe in spe: ‘Uit onze bubbel en handen uit de mouwen’,een getuigenis van studente Elisabeth Wouters over service learning in de opleiding theologie. Service learning is leren door vrijwilligerswerk. De invoering ervan voor studenten theologie heeft alles te maken met de oproep van paus Franciscus in zijn sociale encyclieken om als kerk de periferie op te zoeken om vanuit het standpunt van mensen in nood de uitdagingen in de samenleving van vandaag te analyseren.