Eerbetoon aan gestorven pastoor: parochie ruimt pastorietuin op
In maart vorig jaar overleed op 91-jarige leeftijd Vital Orolé. De padre, zoals zijn bijnaam luidde, was een begrip in Diegem en omstreken. Maar liefst 65 jaar was hij pastoor van de Vlaams-Brabantse gemeente. Tot op hoge leeftijd ging hij met de lokale Chiro mee op kamp, wat maakte dat hij ook bij de jeugd een bekend gezicht was. Het leverde hem de titel ereburger van de gemeente op.
Als ultiem eerbetoon aan hun dorpsherder knapte een groep jong-gepensioneerden, aangevuld met oud-leiding en vrienden van Chiro Diegem, de verwaarloosde pastorietuin op. Ook diaken Warlito Borja kwam een handje toesteken.
‘Een eerste uitdaging was een groot kippenhok maken voor de twintig kippen die in de tuin rondlopen. En het zwaarste werk daarbij moest toen nog komen: de kippen vangen. Ze lieten ons alle kanten van de tuin zien’, lacht Marco Verberckmoes. Hij kende pastoor Orolé goed en zette meteen de schouders onder de opkuis van de pastorietuin.
(Lees verder onder de foto)
Omdat de tuin de laatste jaren niet meer was onderhouden, was hij overwoekerd door onkruid. ‘Met man en macht werkten we om struiken, zaailingen en onkruid uit de tuin te verwijderen’, vervolgt Marco. ‘We schakelden een boomchirurg in om de gezondheid van de prachtige bomen te onderzoeken en hen klaar te stomen voor de toekomst.’
‘Het kleine koertje naast de pastorie namen we met een hogedrukreiniger onder handen en we legden een nieuw paadje in dolomiet aan tussen het koertje en de tuin, zodat die ook voor minder mobiele mensen toegankelijk wordt.’
Het aanleggen van een hellend vlak tussen de midden- en de achtertuin kadert eveneens in het toegankelijk maken van de tuinen voor minder mobielen.
(Lees verder onder de foto)
‘De opkuis van de tuin was niet mogelijk zonder de hulp van de groendienst van de gemeente’, zegt Marco. ‘De groendienst zorgde voor het verwijderen van wortels, zieke bomen en enkele boomstronken. Zij stonden tevens garant voor het uitvlakken en nivelleren van de achtertuin en het inzaaien van het gras. Toen was het terug aan ons voor enkele van de laatste, maar zware fases. De opkuis leverde een massa afval op dat moest worden gesorteerd en vervolgens in containers afgevoerd. Ten slotte vervoerden we met kruiwagens maar liefst 18 ton grind van het De Cockplein naar de binnentuin.’
Het resultaat mag er zijn en kan door iedereen worden bewonderd tijdens het weekend van 9 en 10 september. Dan vindt traditioneel Diegem Klinkt plaats. ‘Dit jaar zal dat plaatsvinden in de pastorietuin, waar iedereen welkom is om een glas te komen drinken of te genieten van de barbecue van Chiro Diegem’, besluit Marco Verberckmoes.