Een festival met een missie
Eden Kunstenfestival in Roeselare is ode aan schepping zowel als aan creativiteit
Een van de meest opmerkelijke trends in cultureel Vlaanderen zijn de groeiende synergieën in provinciesteden op het snijvlak van kunst, cultuur, zingeving en christelijke traditie. Een aanlokkelijk recent voorbeeld is het Eden Kunstenfestival in Roeselare dat op woensdag 23 februari opent en een multimediaal cultuurevenement over de scheppingsverhalen uit Genesis wil zijn. De organisatie is in handen van Cultuur@Kerk-in-Roeselare.
„In 2018 groeide er bij een aantal mensen in Roeselare het verlangen aan de slag te gaan met cultuur”, vertelt Dries Bekaert, coördinator van Cultuur@Kerk-in-Roeselare. „Het is dus een samenwerkingsverband tussen de diverse parochies van Roeselare. Door middel van een cultureel evenement willen we zowel reflecteren als de dialoog aangaan met kunstenaars over alle facetten van het christelijke narratief. Onze werking en dynamiek zijn projectmatig en genieten de steun van Space for Grace, een innovatieplatform voor kerkvorming. Ons doelpubliek is breed, iedereen zeg maar.”
Op de openingsavond klinken de scheppingsverhalen – in het boek Genesis zijn er twee te vinden – in woord, muziek en dans. Siska Viaene vertelt de verhalen. Er is een dansperformance en muziek van Bart Naessens, Jan De Winne en Marcel Ponseele. De muziekprogrammatie loopt in samenwerking met Bart Naessens, Klara Musicus van het Jaar 2020. Het muziekprogramma voorziet een pop-upconcert, kamermuziek, een slotconcert, een muzikale installatie en een muziekproject met ringtones.
„[node:field_streamers:0] Bart Stouten, bekend als presentator bij Klara en dichter, schreef speciaal voor het evenement een bijzonder gedicht”, zegt Bekaert. „Hoofdbrok is echter de tentoonstelling waarvoor curators een thematische selectie maken uit enkele belangrijke privéverzamelingen. Naast die selectie toont de expo ook nieuw werk van Belgische kunstenaars die werden uitgenodigd deel te nemen. De tentoonstelling loopt een maand lang op vijf locaties in de binnenstad van Roeselare. We richten ons daarbij op groepen, in het bijzonder op schoolgroepen, want Roeselare is een onderwijsstad met heel wat middelbare scholen.”
Crossmediaal is een rode draad. Voor Bach in beeld laat pianist Julien Libeer zich op 19 maart bij de uitvoering van werk van de grote Bach inspireren door de werken van de Edententoonstelling in de Augustijnenkerk. Bijzonder, want zelden uitgevoerd is ook Das Paradies und die Peri van Robert Schumann. Het Roeselaars Kamerkoor, onder leiding van Kevin Hendrickx, brengt het oratorium in een volstrekt nieuwe versie, een bewerking voor klein ensemble.
„Wij zeggen niet hoe kunstenaars het christelijke element moeten vormgeven”, zegt Bekaert. „Die vrijheid is net een rijkdom. Wij beogen een dubbel doel, een ode aan de schepping en aan de scheppingskracht van de mens. Tegelijk is er de rijkdom van het christelijke verhaal. Als Kerk willen we ons profileren in het culturele veld. Die samenwerking kan in de toekomst beslist nog intenser, bijvoorbeeld door een artist in residence.”
U verneemt alles op de website edenkunstenfestival.be. Ter gelegenheid van het festival publiceert uitgeverij Halewijn, in samenwerking met MagaZijn, het Eden Magazine met tal van originele bijdragen. Kostprijs: 10,95 euro. Te koop in boekhandels in Roeselare en tijdens Eden Kunstenfestival, telefonisch te bestellen via 051 20 09 04.