Ik ga enthousiast naar de Wereldjongerendagen
Van 1 tot 6 augustus 2023 vinden in Lissabon de Wereldjongerendagen (WJD) plaats. Naar schatting 1 miljoen gelovige jongeren uit de hele wereld komen er samen. In zes afleveringen maken we hier kennis met enkele Vlaamse deelnemers.
‘Er is geen Stacey zonder geloof’
Stacey Osei (20)
Woonplaats: Antwerpen
Studie: Rechten
Hobby’s: Nail art, lezen, plusserswerking, optrekken met vrienden
- Hoe zouden vrienden je omschrijven?
Dat heb ik ook daadwerkelijk gevraagd aan mijn vrienden. Zij beschrijven mij als een ondernemende, eerlijke, gedreven, enthousiaste, ruimdenkende, positieve en behulpzame vrouw. Volgens hen ben ik een super slimme dame die altijd het positieve uit het leven haalt en altijd met een glimlach te zien is.
En over vrienden gesproken... ik ben sinds lang lid en nu ook leiding van ’t Pluspunt, de plusserswerking in Luchtbal, een toffe jeugdbeweging. De plussers van Luchtbal vormen een hechte vriendengroep, waarin je jezelf kan zijn en plezier kan maken. We staan trouwens altijd ervoor open om meer leden te mogen ontvangen.
- Hoe zou je je zelf omschrijven?
Ik zou mezelf omschrijven als een enthousiaste, gedreven vrouw die positief in het leven staat en er ook zoveel mogelijk uit haalt. Ik daag mezelf bovendien graag uit, bijvoorbeeld door studentenvertegenwoordiger te zijn, naast mijn studies. Ik ben graag een bezige bij.
- Geloven is...
…verbondenheid voelen met anderen en met jezelf. Het is een gevoel dat maakt dat je, zelfs wanneer je je eenzaam voelt, toch weet dat Hij er is om naar je te luisteren. Dat je weet dat er veel anderen zijn die hetzelfde voelen als jij.
- Wat is je levensmotto?
Mijn levensmotto is: A day without laughter is a day wasted. (Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.) Dat is een uitspraak van Charlie Chaplin. Ik probeer het positieve te zien, zelfs als het bijna onmogelijk lijkt. Als er ook maar één dag komt dat ik niet gelachen heb, klopt er iets niet. Ik word ook beschreven als een goedlachse vrouw. Ik ben van mening dat je moet genieten van het leven. Soms is het zwaar, soms lijkt de weg eindeloos lang, soms lijkt het een put waar je niet meer uit kan, maar niets is minder waar. Er is altijd wel iets of iemand die een lach op je gezicht kan toveren. Als iemand die ik ken, een vriend, een student, het niet ziet zitten dan wil ik proberen om hen weer het positieve te laten zien.
- Welke gebeurtenissen in je leven hebben een grote impact gehad?
De Wereldjongerendagen van 2019, omdat ik toen heb ingezien dat mijn geloof echt een deel van mij uitmaakt. Ik was naar Panama gegaan omdat ik wilde weten waarom ik naar de kerk ging. In Panama heb ik kunnen voelen en ervaren dat er geen Stacey is zonder geloof.
De lockdown, omdat ik toen zelf even in de put zat. Ik had het mentaal zwaar en werd geconfronteerd met mezelf. Ik heb mijn laatste jaar middelbaar niet fantastisch kunnen eindigen en ben dan in volle lockdown begonnen aan de universiteit met mijn nieuwe studie. Je kent de campus niet, ik had het geluk om een handvol mensen te leren kennen die tot op vandaag nog goede vrienden van mij zijn, maar het was niet makkelijk. Het was een periode waar ik de vier muren van mijn kamer bijzonder goed leerde kennen, maar niet de campus en het studentenleven. Ik was eenzaam, en dan spoken veel gedachten rond in je hoofd. Ik trok wel vroeg aan de alarmbel en zocht hulp. Ik leerde daar veel uit en die dingen zorgen ook ervoor dat ik veel sterker en positiever in het leven sta.
- Welke mensen inspireren je?
Ik heb niet meteen mensen voor ogen die mij inspireren. Ik laat me inspireren door wat ik zie en hoor hetzij van paus Francuscus, hetzij van iemand anders. Ieder zegt of kan iets zeggen of doen dat mij inspireert.
- Waarom trek je naar de Wereldjongerendagen? Wat verwacht je ervan? Waarnaar kijk je in het bijzonder uit?
Ik hoop te leren op welke manier ik mijn geloof nog meer kan gebruiken in mijn leven. Wat ik hoop te ervaren is de verbondenheid in geloof tussen al die verschillende nationaliteiten en mensen.
- Hoe kijk je naar de paus?
De paus is voor mij een persoon die aan het hoofd van de Kerk staat en die de Kerk in beweging kan brengen. Hij is voor mij een inspirerende man die veel zaken zegt die mij kunnen helpen in mijn dagelijkse leven. Hij zei ook in Panama: „Durf tegen de stroom in te gaan.” Wel, laat dat nu net iets zijn dat ik dankzij hem ook gewoon doe.
Zeg niet ‘catechese’, zeg wel ‘Rise Up!’
Onder de noemer Rise Up! (sta op) pakken de organisatoren van de Wereldjongerendagen (WJD) in Lissabon de catecheses anders aan. Rise Up! wil de jongeren aanzetten tot onderscheiding over integrale ecologie, sociale vriendschap en barmhartigheid.
Paus Franciscus dringt aan op een synodale kerk waarin alle gelovigen deelnemen aan een voortdurend proces van onderscheiden waartoe de Heilige Geest de geloofsgemeenschap beweegt in de wereld van vandaag. Die synodale wending komt er echter niet zomaar: ze vergt oefening. Bedenk daarbij dat jong geleerd oud gedaan is en dat tijdens de WJD een massa gelovige jongeren uit de hele wereld elkaar ontmoeten. Dus vroeg paus Franciscus aan zijn dicasterie voor leken, gezin en leven om een nieuwe formule uit te werken voor de WJD-catecheses, een die doordrongen is van die synodale geest.
Sofi Van Ussel van IJD jongerenpastoraal is betrokken bij dat proces. „De paus wil dat de Rise Up meetings participatief verlopen”, zegt ze. „Elk van de drie meetings begint met zang en gebed. Dan wordt het thema geduid om vervolgens in kleinere groepen uit te wisselen over de vraag wat dat thema concreet kan betekenen voor ons en wat wij als lokale gemeenschap ermee kunnen doen.”
Ook de thema’s die aan bod komen tijdens de Rise Up meetings zijn niet toevallig gekozen, maar komen uit het hart van paus Franciscus’ pontificaat: integrale ecologie, sociale vriendschap en barmhartigheid.
„In mei organiseerden we in Bornem onze Deelnemersdag Wereldjongerendagen voor alle deelnemers aan de WJD uit Vlaanderen”, zegt Sofi [node:field_streamers:0] Van Ussel. „Toen gingen we al aan de slag met Rise Up! Daarvoor werkten we samen met de Interdiocesane Commissie voor Catechese – kijk, de WJD vormen meteen een aanleiding voor meer binnenkerkelijke samenwerking. Zo koppelden we het thema integrale ecologie aan paus Franciscus’ omzendbrief Laudato Si’. Veel jongeren kennen dat document niet of onvoldoende, dus was enige duiding wel op z’n plaats. Het zijn ook geen eenvoudige vraagstukken, dus die vergen omkadering. We zetten de jongeren ook aan tot persoonlijke reflectie en uitwisseling. Zo kwamen we tot een eerste oefening in het gezamenlijk onderscheiding over de vraag hoe wij als jongeren in de Kerk tegen die concrete thema’s aankijken.”
De resultaten van de nationale deelnemersdagen worden verzameld op de centrale website van de WJD. „In Lissabon pikken we aan de hand van al die impulsen de draad van onze gezamenlijke onderscheiding weer op, net als die talloze andere deelnemers”, gaat Van Ussel verder. „Dat moet uitmonden in een slotdocument dat door de organisatoren van de WJD wordt samengesteld.”
Ook in Vlaanderen wil IJD Jongerenpastoraal na de WJD dat zoekproces kenbaar maken. „Het is allerminst een vrijblijvende oefening”, zegt Sofi Van Ussel. „We gaan duidelijk laten klinken hoe onze jongeren aankijken tegen al die belangrijke uitdagingen en zullen blijven zoeken naar aangepaste methodieken om die dialoog gaande te houden. We grijpen het momentum van de WJD aan, maar daarbij mag het niet blijven. De WJD zijn immers geen eindpunt, maar net een beginpunt.”