Geloof in modern jasje
Nathan Rijnders is één jaar pastoraal vormingsmedewerker
Nathan Rijnders uit Berlaar is een pastoraal bezige bij. Hij is actief betrokken bij de maandelijkse jongerenvieringen in zijn parochie, was jarenlang actief in de misdienaarwerking van het bisdom Antwerpen en trekt mee de pastorale kar bij KLJ op provinciaal niveau. Een jaar geleden kon hij van zijn hobby zijn werk maken, toen hij pastoraal vormingsmedewerker werd van Boerenbond en Landelijke Gilden in de provincies Antwerpen en Limburg.
Dat de 28-jarige bij die organisaties zou terechtkomen, stond als het ware in de sterren geschreven. „Als twaalfjarige sloot ik mij aan bij KLJ”, zegt Nathan Rijnders. „Later stond ik negen jaar lang in de leiding, waarvan vijf als hoofdleider.” Na zijn studies theologie in Leuven gaf hij enkele jaren les. „Een boeiende baan die me leerde dat jongeren openstaan voor geloof wanneer jij de juiste woorden gebruikt”, verzekert hij. „Toen ik een vacature zag van Boerenbond en Landelijke Gilden, aarzelde ik niet, hoewel ik niet per se het onderwijs wilde verlaten.”
Als pastoraal vormingsmedewerker heeft Rijnders een afwisselende baan met als rode draad pastoraal op een moderne manier bij mensen brengen. „Ondersteuning van de lokale afdelingen is een belangrijk deel van mijn taak”, vervolgt Rijnders. „Zij vragen bijvoorbeeld hoe ze een oogstviering of de kruisdagen, dat zijn de drie dagen voor Ons-Heer-Hemelvaart, in een hedendaags kleedje kunnen steken.”
Ook de vormingsavonden probeert Nathan Rijnders samen met zijn collega’s uit andere provincies een hedendaagse invulling te geven. „In Trappist is meer dan bier geven we aan de hand van drie proevertjes van Westvleteren een inzicht in de spiritualiteit van de trappisten, allereerst monniken en niet brouwers. Met de avond Honderd jaar vluchten koppelen we de vlucht van Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de vluchtelingen van vandaag. We combineren die vorming graag met een bezoek aan een asielcentrum of de getuigenis van een vluchteling.”
„Bedevaarten naar Lourdes blijven belangrijk en noodzakelijk. Daarom bieden we er elk jaar weer diverse aan. De Limburgse bedevaart gaat dit jaar echter niet naar Zuid-Frankrijk, maar naar Polen, waar we Czestochowa, Krakau en Auschwitz-Birkenau bezoeken. Dat geeft de mogelijkheid om op een andere manier aan spiritualiteit te doen. De reacties tonen aan dat die manier van werken aanslaat”, besluit Nathan Rijnders.