Huis met lage drempel
De vzw Vrienden van het Huizeke in Brussel wil mensen in armoede betrekken bij het maatschappelijke leven
In 1983 wordt een voormalige pijpensteelfabriek in het hart van de Brusselse volkswijk de Marollen omgebouwd tot ontmoetingshuis voor de buurtbewoners. Al snel groeit het uit tot een kleinschalige buurtwerking met christelijke inspiratie. Kansarmen kunnen er terecht voor allerhande activiteiten, maaltijden en uitstappen.
De wijkbewoners brengen zelf foto’s en schilderijen aan om het pand een huiselijk karakter te geven. De grote vogelkooi op de binnenkoer brengt leven in de brouwerij. De drempel is alvast laag. In het ontmoetingshuis kunnen mensen op adem komen bij een kop koffie en ze vinden er een luisterend oor. Om op een meer gestructureerde manier te werk te gaan, richten de vrijwilligers de vzw Vrienden van het Huizeke op. Het is een van de organisaties waarmee Welzijnszorg dit jaar samenwerkt in de campagne Samen tegen armoede.
In 1989 huurt de organisatie een woning in de buurt om dienst te doen als transithuis, een antwoord op de stijgende vraag naar gedegen en betaalbare huisvesting voor daklozen. In de kerstperiode van 1992 dreigt echter sluiting, omdat de verhuurder de huur opzegt om het pand te verkopen.
Een hongerstaking levert de nodige publiciteit op en een Antwerpenaar die de doelstellingen van Vrienden van het Huizeke genegen is, koopt het pand. Dankzij de financiële steun van verenigingen en scholen is de organisatie in staat een bijkomend huis aan te kopen en er drie transitkamers en vier appartementen voor begeleid wonen voor thuislozen in onder te brengen.
„Door te groeien in zelfvertrouwen kunnen de bewoners er bouwen aan nieuwe relaties en een betere toekomst”, zegt Kris Raem- donck van Vrienden van het Huizeke. Sinds 1999 maken de twee onthaalhuizen deel [node:field_streamers:0] uit van Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Archipel, dat op zijn beurt in 2014 samen met CAW Mozaïek CAW Brussel vormt. Het buurthuis blijft ondertussen zelfstandig werken en geldt als een vereniging waar armen het woord nemen.
„We willen een bijdrage leveren tot armoedebestrijding door mensen in armoede te betrekken bij het maatschappelijke leven, hun zelfredzaamheid te bevorderen en met hen te streven naar meer kansen in de samenleving”, legt Kris Raemdonck uit.
Momenteel houdt de organisatie zich voornamelijk bezig met de thema’s onderwijs en geestelijke gezondheidszorg. „Met de schoolpoortwerking willen we ouders en kinderen op een laagdrempelige manier dagelijks ondersteunen en aanwezig zijn aan de schoolpoorten”, zegt Kris Raemdonck. „Armoede heeft vaak als effect dat ouders veel energie steken in overleven en daardoor emotioneel zowel als mentaal minder beschikbaar zijn voor hun kinderen. Neem daar de multiculturele achtergrond bij die dikwijls een taalachterstand met zich meebrengt en het feit dat ‘niet kunnen’ vaak wordt geïnterpreteerd als ‘niet willen’.”
Het project Kopje koffie is veeleer gericht op ouderen. Door met een zogenoemde koffiekar naar sociale woonblokken in de Marollen te trekken, wil Vrienden van het Huizeke een antwoord bieden aan de vereenzaming. Kris Raemdonck: „Vrijwilligers trekken naar de sociale woonblokken en bieden de bewoners die ze ontmoeten een kop koffie aan. Ze nodigen hen ook uit een bezoek te brengen aan het buurthuis.”
In het buurthuis zijn bezoekers elke werkdag ’s namiddags welkom. Maandelijks is er ook een vernissage in het project Kunst onder dak, waarbij kansarme kunstenaars de mogelijkheid krijgen hun werk tentoon te stellen.
Meer informatie over Vrienden van het Huizeke kunt u vinden op www.vriendenvanhethuizeke.be.