Ingrid Verduyn stapt met ondernemers naar Compostela
2011 was in vele opzichten een jaar van mislukkingen voor Ingrid Verduyn. Haar huwelijk liep op de klippen en vennoten verkochten haar bedrijf tegen haar zin.
Daar stond ze als succesvolle onderneemster, met lege handen. Of misschien beter: met een leeg hart.
Want financieel stond ze er goed voor. Maar wat nu?
In die omstandigheden liep Ingrid haar eerste pelgrimstocht naar Compostela. Ook die tocht werd in zekere zin een mislukking, want ze moest vroegtijdig afhaken om bij haar zieke moeder ziek te zijn. Toch waren de afgelegde kilometers genoeg om blijvende sporen na te laten.
Ik heb me op die weg echt aangesproken gevoeld: ‘Je moet iets doen met je leven.’ Ingrid Verduyn
Sindsdien heeft de microbe haar echt te pakken, zegt Ingrid: Ik ging al meermaals terug. Mijn langste tocht was er één van 1.700 km, op 69 dagen. We stapten toen van het Franse Arles tot Compostela.
Spiritualiteit en sociale bewogenheid
Na die Taborervaring op haar eerste Compostelatocht rijpte een nieuw bedrijfsplan. Ingrid Verduyn startte de werknemerscoöperatie We and Work. Het is geen sociaal interimbureau, want we werken niet voor specifieke profielen. We zijn dus commercieel, maar wel idealistisch. Voor elke 3 euro die we verdienen wordt er 1 terug geïnvesteerd in de onderneming, 1 naar de partners en 1 naar projecten voor sociale tewerkstelling.
Bovendien steunt We and Work bepaalde projecten met knowhow. Zo doet het bedrijf een gratis talentscan voor jongeren in het time-outproject van een plaatselijke scholengroep en geeft het op basis daarvan studie-advies. Voor jongeren met een laag zelfwaardegevoel een welkom duwtje in de rug.
Met ondernemers naar Compostela
Het idee om andere ondernemers mee te nemen naar Compostela, ontstond toen Ingrid over haar ervaring sprak bij SPES, wat staat voor Spiritualiteit in Economie en Samenleving. Spiritualiteit en zingeving zijn hefbomen voor persoonlijke groei en maatschappelijke vernieuwing, vindt de vereniging. Ze biedt daartoe een pluralistische ontmoetingsplaats.
Ook de voettocht naar Compostela is open voor alle gezindten. Begeleidt Ingrid Verduyn de tocht vanuit haar christelijke bezieling, ze wordt geflankeerd door de Vlaamse boeddhistische priester Bart Weetjens en moslima Hamida Chikhi. Beiden hebben een leidersfunctie, respectievelijk in The Well Being Project en Integratiecentrum Foyer, en zijn bestuurders bij SPES.
Persoonlijke groei en maatschappelijk ondernemen
4 waarden staan centraal op de 5-daagse tocht naar Compostela:
- openheid
- onthechting
- verbondenheid
- dienstbaarheid
Elke avond wordt een inleiding gegeven over een van deze waarden. De deelnemers krijgen een vragenlijst mee om er tijdens het stappen verder over na te denken en uit te wisselen. Voor het aanbrengen van het volgende thema krijgen de deelnemers ‘s avonds de kans om hun reflectie te verwoorden.
De tocht sluit bewust af met de waarde ‘dienstbaarheid’, die de deelnemers uitnodigt om concreet na te denken over hun rol als mens en ondernemer in de samenleving vandaag. Noem het gerust een zending, besluit Ingrid.