Inwijdingsreis in een wereld van verdoken slavernij
Impressies: na dertig jaar in de weer te zijn met verantwoorde landbouw, de strijd tegen onrecht en geweld, de klimaatproblematiek en zijn geliefde Brazilië, kun je van Luc Vankrunkelsven minder dan ooit tevoren een gestructureerd cartesiaans betoog verwachten. Dat maakt het lezen van zijn boeken er soms niet eenvoudiger op. Maar na enkele op het eerste gezicht los van elkaar staande deeltjes uit zijn jongste boek – Een wereld van verdoken slavernij - geef je hem gelijk. Het leven op deze planeet is begin eenentwintigste eeuw niet gestructureerd, het is chaotisch. En toch is er een grote constante. Wetenschap, natuur en mensen lijken te moeten wijken voor het genereren van rijkdom, zo vat Belgisch ambassadeur Patrick Herman in Brasilia die constante treffend samen.
Luc Vankrunkelsven toont zijn frustraties, maar hij geeft ook een boodschap van strijd en hoop. Patrick Herman
Wervel
Sinds norbertijn Luc Vankrunkelsven in 1990 de Nederlandse priester-politicus Herman Verbeeck ontmoette, concentreert hij zijn inzet voor een betere wereld rond landbouw en de boerenbelangen. Met de Werkgroep voor Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (Wervel vzw) bracht hij dertig jaar geleden al vier verschillende stakeholders samen rond verantwoorde landbouw: de boer, de consument, het klimaat en het Zuiden. De opeenvolgende abten van Averbode - Ulrik Geniets, huidig abt-generaal Jos Wouters en huidig abt Marc Fierens - gaven Vankrunkelsven de kans buiten de muren van de abdij op zijn elan voort te gaan. De problematische import van soja als veevoeder bracht hem naar Brazilië, waar hij intussen elk jaar naartoe vliegt. Ik weet wel: ons ‘vliegen’ is een deel van het probleem, bekent Vankrunkelsven.
Ieder heeft zo zijn motieven om – alweer – te vliegen. Luc Vankrunkelsven
Bevrijding
De verstrengeling van agro-industrie, milieuvervuiling, klimaatverandering, onderdrukking van inheemse volkeren, verdoken slavenarbeid, onrecht en geweld is nu eenmaal geen simpele zaak. En er is geen hoop zonder strijd tegen onrecht. Vankrunkelsven gelooft in de strijd bottom-up. Daarom toert hij door Brazilië om basisgemeenschappen, boerencollectieven, niet-gouvernementele organisaties e tutti quanti bij te staan met zijn impressies. Onderweg zijn is voor hem een pelgrimstocht … richting bevrijding die mensen samen bewerken. Als je zijn impressies ter hand neemt, word je deelgenoot van een drievoudige bevrijding: de bevrijding van de volkeren in het Zuiden die vechten voor een beter leven, maar ook van de auteur die dit beschrijft … en van jezelf als lezer.
Vankrunkelsven zelf noemt dit ‘drievoudig trouwen’; dergelijke diep-spirituele gedachten maken van zijn boek een pareltje.
Luc Vankrunkelsven, Een wereld van verdoken slavernij. Impressies onderweg, Heeswijk, Dabar-Luyten, 276 pagina’s met vele illustraties, 19 euro, te bestellen via E luc@wervel.be .