Inzet en stevige inhoud
Catechese in Landen is laagdrempelig, maar niet vrijblijvend
De hele vasten lang kun je altijd wel ergens eten ten voordele van Broederlijk Delen. In de pastorale zone Landen waren vormelingen en hun ouders begin maart echter niet enkel Culinair Solidair met hun monden en magen, maar ook met hun handen. Samen met de Werkgroep Broederlijk Delen organiseerden ze het solidaire ontbijt.
„Je inzetten hoort bij het vormseltraject”, zegt parochieassistente Francine Massin, die de catechesewerking voor eerste communie en vormsel coördineert. „We willen duidelijk maken dat het belangrijk is om het geloof te beleven. Elk van de vier catechesegroepjes organiseert daarom een sociale activiteit. Ze maakten en verkochten soep ten voordele van Welzijnszorg, leidden een spelnamiddag in woon-zorgcentrum Oleyck of zetten zich in voor de plaatselijke vzw Bindkracht. Het enthousiasme dat daarmee gepaard gaat, is bijzonder. En in het geval van het solidaire ontbijt zien de vormelingen de parochiale vrijwilligers niet enkel aan het werk, ze ondersteunen hen.”
De sociale activiteiten zijn een recente vernieuwing in het catechesetraject in de pastorale zone. „Elk jaar evalueren we en kijken we waar we moeten bijsturen. Er is immers geen uniek succesrecept waar je op kunt blijven teren. Je moet durven te vernieuwen”, zegt Francine Massin. „We luisteren aandachtig naar de ouders. Wat is er moeilijk voor hen? Je moet de vormselcatechese laagdrempelig organiseren. Kinderen hebben veel hobby’s en gezinssituaties zijn soms complex. Daarom organiseren we de samenkomsten nu op zaterdag- en zondagvoormiddag, zodat een drukke zaterdag het niemand onmogelijk maakt om deel te nemen. Voor wie meer dan drie samenkomsten moet missen, organiseren we een inhaalsamenkomst. Ook maken we al vóór de voorlopige inschrijving het volledige programma bekend. De gezinnen weten wat we van hen verwachten. We merken dat ze daardoor bewuster nadenken over de inschrijving en meer gemotiveerd zijn.”
Die organisatie op maat van gezinnen koppelt de catecheseploeg aan een stevige inhoud. „Kinderen staan op het vlak van geloof gemiddeld minder ver dan vorige generaties op dezelfde leeftijd, maar dat is geen reden om voorbij te gaan aan het essentiële”, zegt Massin. „We willen hen een degelijke basis aanbieden. Hopelijk kunnen we hem meegeven waar Jezus voor staat en hoe christenen in zijn kielzog proberen respect en aandacht te hebben voor iedere mens en om zorg te dragen voor anderen. We maken ruim de tijd voor Bijbelverhalen en voor gebed.”
Op enkele momenten in het traject geven de catechisten ook de ouders inhoudelijk iets mee. „Een van hen, een mama van vier, vertelt dan bijvoorbeeld wat het vormsel betekende voor haar gezin”, zegt Francine Massin. „Alles staat of valt uiteraard met de vrijwilligers. ‘Nu hebben jullie het weer wat rustiger’, zeggen mensen soms na de vormselviering of de eerste communie. Dat is niet zo, want we beginnen haast meteen aan het volgende werkjaar. In catechist-zijn investeer je heel wat. Ik ben de ploeg dus telkens heel dankbaar. Dat ook de ouders zich blijken te willen engageren, doet trouwens deugd. Ik was vroeger soms wat negatief, omdat we weinig gezinnen terugzagen na het vormsel, maar op hun manier zijn ze wel degelijk betrokken. We moeten vertrekken bij het positieve.”