Knelpunt huisvesting: wat kan een parochie doen? (video)
Huisvesting is een basisrecht, maar de marktregels maken het voor veel mensen tot weinig meer dan een wensdroom. Op Housing Action Day (28 maart) wordt actie gevoerd voor het recht op wonen. Huisvesting moet worden beschouwd als één van de pijlers van de sociale zekerheid, naast gezondheidzorg en onderwijs, klinkt het in een manifest.
Een van de groepen die het bijzonder moeilijk hebben op de huizenmarkt, zijn pas erkende vluchtelingen. Ze moeten de opvangstructuren binnen een beperkte tijd verlaten en staan dan voor een onmogelijke opdracht. Als de woningen al aan de minimumeisen voldoen, staan huisbazen vaak weigerachtig tegenover leefloners die de taal nog niet spreken.
Orbit roept in het bijzonder parochies op om slapend geld en patrimonium in te zetten voor het basisrecht van wonen. In onderstaand filmpje neemt Johan Vanhollemeersch van vzw Huizen van Vrede ons mee naar twee panden in Brugge die aantonen wat hulp vanuit de kerk kan betekenen.
Onder de video ontdek je hoe parochies concreet te werk kunnen gaan.
Hoe ga je als parochie concreet te werk?
Om mogelijke investeringen te concretiseren moet een lokale geloofsgemeenschap allereerst een duidelijk beeld krijgen van inkomsten en uitgaven, reserves en bezittingen, zegt Nils Luyten van Orbit vzw.
De afspraken rond het beheer van parochiale financiën kunnen namelijk enorm verschillen van parochie tot parochie. Vaak is het een kleine groep mensen of soms zelfs één persoon die de financiën van de parochie bijhoudt en sommige parochies geven jaarlijks een financieel verslag aan de parochieraad of het parochieteam. In de ene parochie is er één bankrekening, in andere meerdere. Daarbovenop is er soms ook sprake van kapitaal in de vorm van een woonhuis, gronden, enzovoort.
Luyten: Hou er ook rekening mee dat in een aantal bisdommen de beheersstructuur van de parochiale financiën gecentraliseerd werd, raadt Luyten aan. Deze parochies mogen maar tot een maximaal bedrag autonoom besteden. Als het over hogere uitgaven of investeringen gaat, dan moet de bovenstructuur geconsulteerd worden.
Voor lokale kerkgemeenschappen die zelfstandig of samen met andere parochies middelen willen investeren in meer woonruimte voor kwetsbare groepen, zijn er tal van opties:
- zelf aankopen van een huis, appartement of studio om die dan in beheer te geven van een lokaal burgerinitiatief of een sociaal verhuurkantoor
- mee investeren in een coöperatieve aankoop van een woning met een sociale bestemming via o.a. de Wooncoop
- financiële ondersteuning bieden aan een lokaal burgerinitiatief of een lokale welzijnsschakel die rond wonen actief is
- ter beschikking stellen van een bestaande kerkpatrimonium aan een burgerinitiatief of een sociaal verhuurkantoor
Er zijn al heel wat concrete voorbeelden van samenwerking tussen parochies en lokale wooninitiatieven van burgers.
Brugge • Behalve de voorbeelden die in de video aan bod kwamen (pand van zusters van Maria uit Pittem dat via de vzw Decanale werken Brugge-Stad in erfpacht werd gegeven en een pastorie met dubbele functie), huurt en onderverhuurt Huizen van Vrede vzw in Brugge een grote woning van de zusters van de Bermhertigheid Jesu. De Emmaüsparochie Sint-Baafs kan dankzij vzw Decanale Werken een huis volledig renoveren en via Huizen van Vrede verhuren aan een Syrische familie met 5 kinderen. Van verschillende kloostergemeenschappen in West-Vlaanderen krijgt de vereniging bovendien geldelijke steun. Ook heel wat particulieren verhuren via Huizen Van Vrede aan kwetsbare mensen.
Gent • De parochie van Gent Centrum liet een vroegere parochiezaal aanpassen en inrichten als woning voor erkende vluchtelingen.
Brussel • Het project Bethlehem, een initiatief van het aartsbisdom (dat intussen ook in het bisdom Brugge volop draait), werd opgericht om slapend kerkelijk en religieus patrimonium in te zetten voor sociale huisvesting. Onlangs kocht het aartsbisdom het voormalige Sint-Annaziekenhuis alias Centre Rafaël in Anderlecht om het conform te maken met dit doel. Via het Bethlehemproject werden al talrijke woningen gerealiseerd in de afgelopen jaren.
Opwijk • De Pastorale Zone Effata kocht een woning aan en verwacht rond Pasen een Syrisch gezin met vier kinderen.
Edegem • Mondiale Werken Regio Lier huurt en onderverhuurt een pastorijwoning van de kerkgemeenschap in Edegem.
Zit je nog met vragen? Contacteer Nils Luyten van Orbit vzw. Neem zeker ook een kijkje op de website www.woninggezocht.be.