Kristien Henderickx: pastor helpt totaalzorg wezenlijk verbeteren
Diversiteit op de werkvloer is er op een manier altijd al geweest, zegt Kristien Henderickx. Zij pastor in de ouderenzorg en een van de sprekers op het online webinar van 10 december 2021 over Diversiteit in de zorg voor zin. Hendrickx schetst de positie en de rol van spiritueel zorgverleners in die diverse zorgcontext. Als coördinator van de Beroepsvereniging voor katholieke pastores in de gezondheids- en welzijnszorg blikt ze ook terug op 10 jaar beroepsvereniging.
Integratie in zorgteam
We leven in een steeds diversere maatschappij en ook binnen levensbeschouwingen neemt de diversiteit toe, steekt Kristien Henderickx van wal. In de wereld van de gezondheids- en welzijnszorg ziet ze hoe die diversiteit zowel bij medewerkers als zorgvragers toeneemt. Spiritueel zorgverleners kunnen in dat netwerk van zorgvragers en -verleners een verbindende rol spelen omdat ze vertrouwd zijn met het spirituele taalspel. Om die rol ten volle te kunnen opnemen, is het volgens Henderickx belangrijk dat spiritueel zorgverleners geïntegreerd zijn in de zorgteams.
De pastor draagt wezenlijk bij aan de verbetering van de totaalzorg. Dat lukt veel minder goed wanneer je een extern element bent dat er alleen bij geroepen wordt wanneer de patiënt expliciet om spirituele bijstand vraagt.
Gelijkheid
Henderickx is er rotsvast van overtuigd dat het voor een dergelijke samenwerking noodzakelijk is dat spiritueel zorgverleners van verschillende levensbeschouwingen elkaar ontmoeten en leren kennen. Waar het misloopt, spelen vooral vooroordelen een rol, merkt ze. Er moet ook bewust worden omgegaan met het feit dat de katholieke zorgpastores in het landschap van zorg en welzijn numeriek in de meerderheid zijn. Je kan daardoor vaak meer expertise en ervaring inzetten, maar dat geeft je nog geen macht over de ander. Er moet – ook bij de zendende instanties – steeds gedacht en gesproken worden vanuit gelijkheid.
Zolang het concurrentiedenken blijft sluimeren, zal het niet lukken.
Zo zoeken we met een interlevensbeschouwelijke werkgroep samen naar wegen voor verdere professionalisering van ons beroep en daar leren we veel van elkaar. Meer interlevensbeschouwelijke samenwerking voor de opleiding van spiritueel zorgverleners zou een enorme boost geven en zou tevens een mooi signaal zijn aan de maatschappij dat samenwerking tussen levensbeschouwingen – die vaak als een privézaak afgedaan worden – de moeite waard is en bijdraagt aan betere zorg. Daar geloof ik echt in. Eens je met elkaar in gesprek gaat, zoals bijvoorbeeld voor dit webinar, zie je zoveel kansen, klinkt het overtuigd.
Duwtje in de rug
Henderickx zag hoecorona de interlevensbeschouwelijke samenwerking her en der een duwtje in de rug gaf. Je mocht niet langer vlinderen over alle afdelingen, waardoor sommigen die voordien niet langsgingen bij zorgvragers met een andere levensbeschouwing, dat nu wel deden en dat bracht een en ander in beweging. Bovendien was er zo’n explosie van spirituele noden, dat de samenwerking met sociaal assistenten en psychologen noodzakelijk was. Doordat er veel meer interdisciplinair gewerkt moest worden, geraakte de pastor vanzelf beter geïntegreerd in het zorgteam. Covid-19 is in die zin ook een kans. De gevoeligheid voor verbinding, afscheid en spirituele vragen is sterk verhoogd en het is tevens gebleken dat pastores bijdragen aan de zorg voor de zorgenden, zeker nu de veerkracht van velen van hen onder druk is komen te staan.
- Lees het integrale interview van Frederique Vanneuville met zorgpastor Kristien Henderickx in Tertio nr. 1.138 dat morgen woensdag 1 december 2021 verschijnt.
- Lees meer over het gratis online webinar ‘Levensbeschouwingen in gesprek. Diversiteit in de zorg voor zin’ vindt plaats op vrijdag 10 december 2021 van 14 tot 16 uur op de website van de UCSIA.
- Voor een gratis proefnummer van of abonnement op Tertio.