‘Ik kwam gelovig terug uit Rome’
IK GA ENTHOUSIAST NAAR DE WERELDJONGERENDAGEN
Van 1 tot 6 augustus 2023 vinden in Lissabon de Wereldjongerendagen (WJD) plaats. Naar schatting 1 miljoen gelovige jongeren uit de hele wereld komen er samen.
In zes afleveringen maken we hier kennis met enkele Vlaamse deelnemers.
Anneleen De Beule (25)
Woonplaats: Lokeren
Studie of job: jeugdpastor bij IJD Gent
Hobby’s: lezen, wandelen, uitgaan met vrienden, Taizé-gebed, kinderwoorddienst, soms dwarsfluit in vieringen
en gebedsmomenten.
- Hoe zouden vrienden je omschrijven?
Ik legde hen de vraag voor. Ze antwoordden: „Zorgzaam, loyaal, recht door zee, flapuit, enthousiast, prettig gestoord, dynamisch, creatief, leergierig, eerlijk, open, hoopvol en met een paar hoeken af. Anneleen is iemand die strijdt voor wat en wie ze belangrijk vindt, met het nodige respect voor andere(n) (meningen). Anneleen is iemand die geen blad voor de mond neemt en altijd klaarstaat om een luisterend oor te bieden.”
- Hoe zou je je zelf omschrijven?
Een (vaak zeer aanwezige) enthousiaste boerendochter, een altruïst en empaat die probeert klaar te staan voor haar medemens en vanuit een heel grote dankbaarheid – voor wie ik al mocht ontmoeten én wat ik al mocht beleven – probeert te leven. Ik ben een heel zoekend persoon die verwonderd naar de wereld kijkt, vaak bezig is met introspectie en bewust op zoek gaat naar hoe geloof een plaats krijgt in mijn leven.
- Geloven is...
...verrassend vermoeiend en ongelofelijk verrijkend. Het geloof houdt me vaak een spiegel voor en zorgt bij momenten voor veel vragen en twijfels. Tegelijk is het mijn houvast op moeilijke momenten en zorgt het ervoor dat ik me nooit alleen voel. Een jongere zei me ooit: „Ik ben zo jaloers op jullie. Zelfs op moeilijke en donkere momenten hebben jullie iets/iemand waarop je altijd kunt terugvallen en is er hoop dat het weer beter wordt.” Vanuit die bewondering ging ik met hem in gesprek en kon ik toch een beetje die hoop doorgeven, wat me enorm deugd deed.
- Wat is je levensmotto?
Het leven is aan de durvers! Dat zei mijn oma altijd. Na haar overlijden heb ik een tattoo laten zetten: een kruisje met ‘durf’ in, verwijzend naar mijn geloof, mijn levensmotto en ter nagedachtenis aan mijn oma.
- Welke gebeurtenissen in je leven hebben een grote impact gehad?
De Romebedevaart voor misdienaars in 2015: ik vertrok als ‘ongelovige’ en kwam als ‘gelovige’ terug. Die reis zette me op weg in het geloof. Bovendien leerde ik daar mijn beste vrienden kennen. Ja, acht jaar later zijn we nog steeds vrienden.
Mijn Erasmusverblijf in Noorwegen in 2017 (en Zweden in 2019): ik kon veel reizen, nieuwe culturen leren kennen en mijn liefde voor hiken mocht ik er ontdekken. Ik leerde er ook mezelf graag zien, want ik was vaak alleen. Ik leerde veel en kwam terecht in een warme geloofs- gemeenschap.
Het overlijden van mijn oma en meter in 2018: ik keek erg op naar mijn oma. Ze was echt de mater familias, droeg zorg voor iedereen in de familie (en daarbuiten), en was ook voor mij als gelovige een voorbeeld. En ze was bijzonder trots op me.
- Welke mensen inspireren je?
Gek genoeg inspireert iedereen me wel op een manier. In mijn zoektocht in het leven mocht ik al zo ongelofelijk veel mensen ontmoeten en naar hun verhaal luisteren. Als je daar echt je tijd voor neemt, dan kan iedereen je iets bijleren. De verhalen van mensen intrigeren me enorm.
- Waarom trek je naar de Wereldjongerendagen? Wat verwacht je ervan? Waarnaar kijk je in het bijzonder uit?
Ik verwacht veel kippenvel- en emo-momentjes. Vol verwondering wil ik ontdekken wat er in de wereldkerk en bij jongeren leeft. Ik wil hen ontmoeten, spreken, samen met hen bidden en zingen… In 2016, toen ik de WJD in Krakau mocht meemaken, barstte ik enkele keren in tranen uit omdat ik zo onder de indruk was van al het volk rondom me, de vele vlaggen en nationaliteiten die daar aanwezig waren. Ik snak ernaar om opnieuw die ongelofelijke verbondenheid te voelen met de wereld.
- Hoe kijk je naar de paus?
Hij is een beetje rebels, overtuigd van zijn standpunten en doet werkelijk zijn best om verandering te brengen in de kerk. Hij is tolerant, luistert naar het volk en kan de wereld in beweging brengen. Een inspirerend persoon. Mijn oma was ook grote fan en jaloers op mij dat ik hem al mocht ‘ontmoeten’ op de Romebedevaart voor misdienaars en op de WJD. Op naar ontmoeting nummer drie!
Wat zijn de Wereldjongerendagen alweer?
De Wereldjongerendagen (WJD) zijn een driejaarlijkse meerdaagse massabijeenkomst waar jongeren uit de hele wereld op uitnodiging van de paus hun geloof delen en vieren.
De eerste editie vond plaats in 1984 op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en was een initiatief van paus Johannes Paulus II. Dankzij het grote succes stelde hij de WJD in 1985 officieel in, met in de regel om beurt een internationale en een nationale editie. „Alle jongeren moeten zich door de Kerk begeleid voelen”, zei hij. „Daarom voelt de hele Kerk zich wereldwijd meer toegewijd aan de jeugd van vandaag, hun zorgen en verzoeken, hun openheid en hoop, om te antwoorden aan hun verlangens, door de zekerheid door te geven die Christus is, de liefde die Christus is.”
Sinds die eerste editie in 1984 reisde het internationale event de wereld rond. Zo waren onder meer Buenos Aires (1987), Toronto (2002), Sydney (2008) en Panama-City (2019) al gaststad. Ook diverse steden in Europa viel die eer al te beurt: Rome (1985 en 2000), Santiago de Compostela (1989), Czestochowa (1991), Parijs (1997), Keulen (2005), Madrid (2011) en Krakau (2016). Typische kentekens van de WJD zijn een pelgrimskruis dat altijd in het volgende gastland arriveert voor het event zelf, samen met een icoon van Maria. Elke editie heeft ook een eigen thema.
In 2023 is Europa voor de tiende keer aan de beurt: de zeventiende editie van de Wereldjongerendagen vindt plaats in de Portugese hoofdstad Lissabon. Voor deze editie koos paus Franciscus: ‘Maria reisde met spoed’ (Lucas 1, 39).
Avondwake
De internationale WJD zijn [node:field_streamers:0] opgevat als een festival. Een week lang worden de jongeren ontvangen in parochies, bisdommen, gastgezinnen enzovoort. Naast gebedsmomenten, ontspanning en gezellig samenzijn wordt er een boel activiteiten georganiseerd. Eén van de vaste ingrediënten is een avondwake. Heel wat deelnemers getuigen erover hoe krachtig de ervaring is om met honderdduizenden deelnemers tegelijk de stilte te bewaren en te bidden. Nog een traditie zijn de publieke optredens van de paus, allereerst zijn doortocht door de gaststad, maar ook een eucharistieviering als slotmoment.
Zo willen de WJD gelovige en zoekende jongeren een universele kerkervaring bieden. Ze zijn immers het moment bij uitstek waar jongeren zelf de rol van apostel opnemen en voor elkaar verkondigers van het evangelie zijn, allereerst door hun massale aanwezigheid: „Als gelovige jongere sta ik niet alleen.” Daardoor helpen ze ook mee de Kerk te transformeren.
Bovendien willen de WJD concreet bijdragen tot vrede, broederlijkheid en naastenliefde over grenzen heen. Dat is telkens voelbaar in de gaststad. „De toevallige waarnemer zou geen getuige zijn van angst en kwaadaardigheid, maar van een glimlach en vreugde, van zingende en dansende jonge mensen”, klinkt het.
Intussen staan de WJD al heel wat jaren bovenaan de agenda van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen. Met diverse voorprogramma’s ter voorbereiding van het eigenlijke evenement streeft IJD ernaar dat de jonge deelnemers aan die gigantische bijeenkomst herinneringen voor het leven bewaren. IJD wil hun allereerst ook na augustus ontmoetingskansen blijven aanbieden.