Leo De Weerdt – 3 momenten van (niet-)alledaagse schoonheid
'Questions for the angels' van Paul Simon
Leo De Weerdt: 'Het centrale beeld in dit mysterieuze, eerder sombere lied van Paul Simon is de pelgrim die op een spirituele zoektocht is. Niet zomaar een reis: een pelgrim gaat op weg naar een bestemming, meestal een heiligdom. Op dit moment weten we alleen niet waar deze pelgrim heen loopt, alleen dat hij zich aan één kant van de Brooklyn Bridge in New York bevindt. We weten ook dat hij arm is, want hij draagt gescheurde schoenen.
Hij heeft twee hartsvragen op een stuk papier.
De eerste is filosofisch: Wie ben ik in deze beangstigende wereld? Alsof de essentie van zijn persoon door anderen wordt gedefinieerd? De andere vraag is praktisch: Waar zal ik vanavond mijn bed opmaken? De pelgrim haalt zijn schouders op en zucht dat deze vragen voor de engelen zijn, en wie gelooft daarin? Dwazen en pelgrims over de hele wereld, antwoordt hij, zichzelf erbij rekenend. En hij zet zijn weg verder…terwijl er nog een paar andere vragen over de zin en de bedoeling van het leven volgen. Schitterende uitvoering met Bill Frisell, de gekende jazzgitarist.
• ‘Questions for the angels’ staat op Paul Simons jongste cd, 'In the blue light' (2018)
(Lees verder onder de video)
Psalm 108
Opgestaan is mijn hart
harp en fluit zijn ontwaakt.
Wij spelen de morgen wakker:
welkom, dag vandaag.
Wij gaan iets doen aan de wereld
ademend, zingenderwijze:
dat vijandschap verstomt
dat de wapenen zwijgen.
Van de noordpool tot hier
en van hier tot de zuidpool
kome een nieuwe tijd
komen nieuwe geboorten.
Opgestaan is mijn stem,
harp en fluit klinken samen,
honderdduizenden zingen:
welkom jij morgenrood.
• Uit: Huub Oosterhuis, 150 psalmen vrij
Tekening: 'Koning David speelt harp'. Uit het psalmboek 'Quand le coeur crie', uitgave Aumônerie catholique des prisons, 2019.
Antoon Vergote
Lucette Verboven plaatste volgend bericht n.a.v. dit sterke interview met prof. em. Antoon Vergote: ‘Ik denk vandaag terug aan een fijnbesnaard man met wie ik een interview had over het eigene van het christendom. Prof. Antoon Vergote overleed 6 jaar geleden. Opmerkelijk is dat men op zijn bureau een opengeslagen boek van Meister Eckhart vond. De gedachten van een mysticus vergezelden hem dus op zijn laatste reis. Dank, prof. Vergote, voor de kennis die u jarenlang deelde met vele generaties studenten en iedereen die uw boeken las.’