Les 3 ~ Jan van Ruusbroec (1293-1381)
Om je spirituele gevoeligheid te ontwikkelen, kan je woorden of zinnen aanduiden die jou speciaal raken. Schrijf eventueel voor jezelf op wat Ruusbroec bij je oproept. Onderaan kan je daar iets van delen als je dat wil. Voor andere deelnemers kan dat een spiegel zijn om de eigen levenservaring te verstaan.
Stap 1. Maak kennis met Jan van Ruusbroec
Rob Faesen is jezuïet en professor aan de KU Leuven, de Universiteit Tilburg en de Universiteit Antwerpen. In het filmpje van 13 minuten laat hij je proeven van de diepte van Ruusbroecs spiritualiteit. Je kan ook de inleiding als tekst downloaden (pdf).
Stap 2. Beluister en lees zelf Jan van Ruusbroec
Professor Rob Faesen vertelt welke tekst van Ruusbroec hij voor ons gekozen heeft.
Hieronder kan je de woorden van Ruusbroec zelf beluisteren of lezen. Wil je de tekst echt laten doordringen? Download eerst de leestekst en beluister hem dan. Lees hem daarna nog eens rustig door. Duid eventueel aan welke zin of welk woord jou bijzonder raakt.
Stap 3. Leven met Jan van Ruusbroec
Hoe te leven met een grote innerlijke rijkdom in een wereld die daar geen boodschap aan lijkt te hebben? Ik hoef geen groot mysticus als Ruusbroec te zijn om dat probleem te herkennen. Iedere gelovige kent het. Het probleem beperkt zich trouwens niet tot ‘religieuze’ innerlijke rijkdom. We hebben allemaal een unieke innerlijke beleving en onschatbare innerlijke waarde, die door de wereld niet gekend wordt. Die bij momenten zelfs onverschillig genegeerd en afgewezen wordt.
Het is de verdienste van de mysticus dat hij intuïties verwoordt die eigen intuïties wakker maken en aanscherpen. Ik noem er enkele:
- Geen uiterlijke erkenning zoeken voor innerlijke rijkdom. Geen enkele. De innerlijke en de uiterlijke wereld hebben elk hun eigen munteenheid die niet uitwisselbaar is.
- Innerlijke rijkdom -Gods rijkdom- is voor de wereld armoede. God is vooral rijk aan nederigheid, vrijgevigheid, zelfgave.
- Innerlijke rijkdom behoort mij niet toe. Het is de rijkdom van God die in mij woont. Hij beschikt erover zoals Hij het goed vindt. Ik hoef er mij geen zorgen over te maken waar het toe dient.
- Ik mag uitvloeien naar waar het nodig is. Innerlijke rijkdom wil het andere en de ander laten openbloeien. Het is een onuitputtelijke bron. Hoe meer ik geef, hoe meer ik krijg.
- Maar dat wil niet zeggen dat ik tot uitputtens toe alles moet doen wat anderen van mij vragen of wat ik vind dat per se gedaan moet worden. Als ik niet in intiem contact blijf met mijn innerlijke rijkdom, met Gods kracht en liefde, dan zal ik vroeg of laat opgebrand raken. Dienstbaar zijn en genieten, zelfgave en zelfzorg, inzet en gebed, mogen in mijn leven in gelijke mate volwassen worden.(SD)
Stap 4. Meer weten over Jan van Ruusbroec
- Feestdag 2 december (datum van zijn zaligverklaring in 1908 door Pius X)
- Paul Verdeyen. Jan van Ruusbroec: mystiek licht uit de middeleeuwen. Davidsfonds, 2003. Een goede en toegankelijke inleiding. Vind tweedehands
- Rob Faesen. Jan van Ruusbroec: contemplatief theoloog in een moeilijke tijd. Kok, 2007. Korte historisch-theologische inleiding.
- John Arblaster, Rob Faesen (red.). A Companion to John of Ruusbroec. Brill, 2014. Uitvoerige wetenschappelijke stand-van-zaken van het Ruusbroec-onderzoek.
- Alle werken van Ruusbroec zijn vertaald in hedendaags Nederlands door Lode Moereels. Lannoo, 1976-1983, reeks Ruusbroec hertaald, 10 delen.
- Paul Mommaers, Jan Van Bragt. Ruusbroec in gesprek met het Oosten. Averbode/Altiora, 1995. Wetenschappelijke vergelijkende studie Ruusbroec-Boeddhisme. Vind tweedehands
- Geert Warnar. Ruusbroec: literatuur en mystiek in de veertiende eeuw. Athenaeum/Pollak & Van Gennip, 2003. Heel leesbare wetenschappelijke studie over Ruusbroec in zijn historische context (niet zijn mystieke theologie). Bestel bij Bol
- Jan van Ruusbroec op Heiligen.net
- Op bezoek bij Ruusbroec, Klaas Blijlevens
- Jan van Ruusbroec op de website van het Ruusbroecgenootschap
Meer van de online school spirituele meesters
- Les 1 ~ Beatrijs van Nazareth (1200-1268) door zuster Katharina Michiels
- Les 2 ~ Bernardus van Clairvaux (1090-1153) door professor Wim Verbaal
- Volgende week Les 4 ~ Clara van Assisi (1194-1253) door zuster Trees Cooman
- Zit je met vragen naar aanleiding van deze les? Stuur ze naar academie@kerk.net. We doen ons best om je te antwoorden.
- Wil je graag de volgende lessen per e-mail ontvangen? Schrijf je dan gratis in