Lourdes, waar de hemel de aarde raakt
IJD Jongerenbedevaart is een van de eerste georganiseerde bedevaarten richting Lourdes sinds corona toesloeg
Op hoop van zegen hernemen deze zomer de bedevaarten naar het geliefde Franse Mariaoord Lourdes, al dan niet met beperkende coronamaatregelen en/of met een coronacertificaat. Meer dan een jaar lang was de anders drukbezochte stad aan de voet van Pyreneeën een schim van zichzelf.
Slechts gedurende enkele maanden vorig jaar konden individuele pelgrims het bedevaartsoord betreden. Bij de tweede coronagolf konden zelfs Franse pelgrims Lourdes niet meer bezoeken. De rector van het heiligdom vroeg alle diocesane bedevaarten in de wereld Lourdes dan maar te beleven in Mariaoorden in eigen land. Ook werd werk gemaakt van streaming en digitalisering, zodat de boodschap van Lourdes kon blijven klinken.
Een van de eerste georganiseerde bedevaarten die opnieuw richting Maria trekt, is die van de Interdiocesane Jeugddienst IJD. Van 16 tot en met 21 juli begeeft IJD zich met een delegatie jongeren uit heel Vlaanderen naar Lourdes voor zes dagen van geloof, actie, ontmoeting en avontuur. In de week zullen de deelnemers zich laten leiden door het jaarthema van Lourdes, „Ik ben de onbevlekte ontvangenis”, een van de uitspraken van de verschijning aan Bernadette.
De jongerenbedevaart is een samenwerking van de Diocesane Bedevaart van Antwerpen, Bedevaarten Gent, ANJELO (Antwerpse Jeugd in Lourdes) en JOLO (Jongeren in Lourdes, Bisdom Gent), ondersteund door IJD.
Marijse Tratsaert trekt al tien jaar naar Lourdes. „Als je daar komt, is het alsof de hemel de aarde raakt”, vertelt ze. „De sfeer is onbeschrijfelijk. Er is de stad en de natuur, maar we gingen mee als vrijwilligers en het mooie is dat jongeren ouderen helpen. Ook jongeren die niet meteen wat hebben met geloof, komen er onder de indruk. Je bent er broer en zus. Met JOLO leggen we anders de nadruk op het vrijwilligerswerk, maar nu zullen geloof en ontmoeting een centralere plaats innemen.”
Anders dan de gebruikelijke diocesane bedevaarten waarbij de deelnemers vaak met de hogesnelheidstrein naar het Zuid-Frankrijk sporen, reizen de jongeren dit jaar met de bus. Logeren doen ze in de Cité Saint-Pierre, hoog boven de stad.
„Sinds het eerste middelbaar ga ik naar Lourdes”, zegt Caroline Derde. „We zijn het zo gewoon om met de trein te gaan, dat de bus een nieuwe ervaring wordt. Het zal vreemd zijn om Lourdes zonder zieken mee te maken. Voor mij is Lourdes een derde thuis. De eerste avond na aankomst trekken we normaal naar de grot en dan is daar het gevoel: ‘Ah, we zijn er weer.’ De magie van Lourdes is dat iedereen er welkom is. Nergens in de wereld is er een meer inclusieve plek.”
Het programma is nog een vraagteken. „Zeker moet er ruimte zijn om te praten over ons geloof,” zegt Caroline Derde, „maar er is ook het verhaal van Bernadette. Nieuw is dat we vaker tochten in de natuur zullen maken dan anders.”
„Het is een zot initiatief”, besluit Marijse Tratsaert. „Maar we willen supergraag terug. Hopelijk gaan er veel nieuwe gezichten mee.”
De jongerenbedevaart naar Lourdes vindt plaats van 16 tot 21 juli voor jongeren van zestien tot en met 25 jaar. Er zijn slechts 28 plaatsen. Inschrijven kan tot 2 juli op www.regi.ijd.be/jongerenbedevaart. De prijs bedraagt 280 euro voor studenten en 380 euro voor werkenden. Stuur een mail naar isaac.van.der.jeught@ijd.be voor meer informatie.