Meegluren over schouders restaurateurs
Provincie laat de afwerkingslagen van het interieur van de Sint-Romboutskathedraal grondig onderzoeken
In september laatst ging het vooronderzoek van start naar de afwerkingslagen van de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. Een groep archeologen en restaurateurs is er op zoek naar het originele interieur van de kathedraal. Het huidige interieur is het resultaat van diverse bouwcampagnes, waarvan de belangrijkste plaatsvonden tussen 1217 en 1502. Ook het bepleisteren en schilderen van het interieur vond plaats in fases. De opdracht van het onderzoeksteam bestaat erin de pleister- en verflagen te registreren op muren, pijlers en gewelven, de toestand vast te stellen waarin ze verkeren en een voorstel van behandeling uit te werken.
Met behulp van een scalpel en een vergrootbril haalt het team de verf laag voor laag weg om vast te stellen hoeveel lagen door de eeuwen heen werden gebruikt. Middeleeuwse kerken hadden een veel kleurrijker interieur dan wat we vandaag gewend zijn.
Het werk van het onderzoeksteam leverde de afgelopen maanden al heel wat resultaat op. Zo ontdekte het team in de Sacramentskapel op een wand achter het huidige altaar de aflijning van een ouder altaar, de beeltenis van diverse personages en een geschilderde hand die waarschijnlijk boven een collectebus was aangebracht.
„In de Schoonjanskapel stootten we op een serie helmtekens, dat zijn voorstellingen van een ridderhelm met daarboven een mannelijk figuur in profiel en eronder een wapenschild”, zegt onderzoekster Marjolein Deceuninck. „De schilderingen zijn een verwijzing naar de familie Schoonjans die in de kapel haar erediensten hield. Leden van het team murwden zich in de sacristiekasten van de kapel en konden meerdere schilderingen blootleggen die zich op de muren achter de kasten bevinden.”
„Hoewel de schilderingen in de Kolvenierskapel in slechte staat zijn, ontdekten we toch een geweerkolf in beige, goud en zwart op een rode achtergrond”, zegt Deceuninck. „In de kapel van kardinaal Sterckx of de kapel van de kruisbooggilde bevinden zich marouflages. Dat zijn beschilderde doeken die op de wand zijn gekleefd. De verf- en pleister- lagen onder de doeken zijn echter slecht bewaard en moeilijk van elkaar te onderscheiden.”
Om het onderzoek vlot te laten verlopen, zijn tot september van dit jaar opeenvolgende zones van de kathedraal afgesloten voor het publiek. Mechelaars en andere nieuwsgierigen die de voortgang van de werken willen volgen, kunnen het hele onderzoek online volgen. (fc)
U kunt de werken volgen op www.kathedraalmechelen.be.