‘Nog nooit zoveel studenten’
Faculteit kerkelijk recht in Leuven richt nieuwe postgraduaatsopleidingen in
Vanaf volgend academiejaar biedt de faculteit kerkelijk recht aan de KU Leuven, in samenwerking met de bisschoppenconferentie van België, enkele nieuwe opleidingen aan. Aan de twee bestaande masteropleidingen – die in samenleving, recht en religie en die in het kerkelijk recht – worden immers twee postgraduaten toegevoegd, consultor in het kerkelijk recht en advisor in het kerkelijk recht.
De termen ‘consultor’ en ‘advisor’, die eigenlijk allebei ‘raadgever’ betekenen, klinken opmerkelijk rooms. Dat blijkt geen toeval. „Naar aanleiding van recente hervormingen in het kerkelijke huwelijks- en procesrecht verzocht de Congregatie voor de Katholieke Vorming de faculteiten kerkelijk recht nieuwe opleidingen in te richten”, zegt Rik Torfs, decaan van de faculteit. „De opleiding tot advisor omvat slechts een vijftal vakken, die je kunt spreiden over twee academiejaren. Bovendien heb je de keuze uit drie richtingen. De optie parochierecht en kerkelijk bestuur is interessant voor wie in het pastorale werkveld te maken krijgt met fusies en herschikkingen van parochies en met de uitbouw van nieuwe structuren. Wie kiest voor huwelijks- en procesrecht kan dan weer een rol opnemen in het opstarten van processen tot nietigverklaring van huwelijken, bijvoorbeeld. Dat er, ten slotte, ook een optie kerkelijk straf- en procesrecht wordt aangeboden, is bijzonder relevant voor de omgang met misbruikdossiers.”
De opleiding tot consultor in het kerkelijk recht omvat een volledig studiejaar. „Al kun je ook die vakken spreiden over verscheidene academiejaren”, zegt Rik Torfs. „Dat consultordiploma geeft je onder andere de mogelijkheid kerkelijk advocaat te worden.”
Beide postgraduaten zullen bijdragen tot [node:field_streamers:0] grotere diversiteit onder het studentenpubliek van de faculteit kerkelijk recht, een ontwikkeling die al was ingezet. „Momenteel telt onze faculteit 136 studenten”, legt Rik Torfs uit. „Nog nooit hadden we er zoveel, opmerkelijk toch in deze tijd. Naast generatiestudenten en gepensioneerden bereiken we bovendien ook andere leeftijdsgroepen. En let op, het gaat doorgaans niet over priesters die door hun bisschop worden gestuurd, maar die het doen uit eigen beweging. Net zo goed zijn er diakens en parochieassistenten bij, of advocaten die in volle carrière de nood voelen aan wat verdieping en die kerkelijk recht gaan bijstuderen. Tot nu moeten die mensen een van onze klassieke opleidingen kiezen. Zeker het postgraduaat tot advisor kan voor velen van hen een interessant alternatief zijn. Bovendien kan de advisoropleiding een opstap betekenen naar een verdere opleiding.”
Een postgraduaat is een opleiding die volgt na het behalen van een bachelor- of masterdiploma. Hoewel de twee nieuwe opleidingen er dus komen op vraag van de Romeinse curie, leiden ze dus allebei tot een volwaardig academisch diploma. „Zoals steeds bieden we opleidingen aan die zowel kerkelijk als burgerlijk volwaardig worden erkend”, legt Torfs uit. „Ook studenten theologie en rechten kunnen overigens na hun opleiding die postgraduaten aanvatten.”
„In elk geval is de tijd dat het kerkelijk recht ondergeschikt werd geacht voorbij”, zegt Rik Torfs. „In de jaren 1970, 1980 en 1990 meende men elk probleem te kunnen oplossen met een pastoraal gesprek. Onder andere door de misbruikcrisis blijkt opnieuw het belang van een gedegen regelgevend kader. Goed dus dat ook mensen uit het pastorale werkveld zich bekwamen in kerkelijk recht.”
Meer over de nieuwe opleidingen op www.kerkelijkrechtleuven.com/postgraduaten.