Onstuitbare hoopverlening
IJD Vlaams-Brabant en Mechelen steunt De Wissel vzw
Tijdens de adventsperiode organiseerden de jongeren en medewerkers van IJD Vlaams-Brabant en Mechelen onder andere een Folkbal For Life en een heuse taartenbak. In het teken van De Warmste Week van radiozender Studio Brussel zamelden misdienaars- en plussersgroepen namelijk geld in voor De Wissel vzw, een organisatie die zich inzet voor jongeren in en buiten de Bijzondere Jeugdzorg.
De Wissel vzw ontstond in 1981 toen enkele vrijwilligers wilden voorkomen dan tien zogenoemde bedden voor meisjes uit de Bijzondere Jeugdzorg in de buurt zouden verdwijnen. De vrijwilligers huurden een onbewoonbaar verklaard pand in Leuven, knapten dat op en namen de tien plaatsen over.
„De Rotonda, een afdeling van De Wissel, vind je nog steeds op diezelfde plek en draait nog steeds om die meisjes”, zegt directeur Luc Deneffe. „Het gaat om meisjes die het moeilijk hebben. In onze sector spreekt men vaak over problematische opvoedingssituaties, maar in sommige gevallen betreft het problematische hulpverleningssituaties.”
De meisjes die De Wissel opvangt hebben immers vaak een lange geschiedenis in de hulpverlening. „Het komt erop neer dat ze al meermaals moesten aanhoren dat ze niet geholpen kunnen worden of dat niet mogen blijven”, legt Luc Deneffe uit. „De meisjes vertellen keer op keer hun verhaal, maar worden niet voldoende geholpen. Dat heeft als gevolg dat ze niet langer hulpverleners vertrouwen. Wij maakten het tot onze missie de meisjes die we opvangen pas weer te laten gaan, wanneer ze opnieuw naar huis kunnen of in hun eentje gaan wonen. ‘Wij stoppen nooit met begeleiden’ [node:field_streamers:0] is ons motto.”
„Je zou zeggen dat we ons met dat motto in een zwakke positie plaatsen”, vervolgt Luc Deneffe. „Jongeren zouden het kunnen interpreteren als: ‘Ik kan hier doen wat ik wil. Ze gooien me toch niet buiten.’ De realiteit is echter helemaal anders. Door ons motto waar te maken, groeit er opnieuw vertrouwen in de hulpverlening en in de toekomst. Dat is een noodzakelijk basis om op weg te gaan met jongeren en hun omgeving.”
De Wissel stampte in de loop der jaren diverse projecten uit de grond. „Zo is er onder andere een werking voor tienerouders, een dagbestedingsproject voor jongeren die tijdelijk niet naar school gaan en een aantal opvangplaatsen waar jongeren kunnen verblijven wanneer leven in groep niet lukt”, legt De-neffe uit. „Die projecten ontstonden niet omdat we als organisatie wilden uitbreiden, maar omdat we antwoorden en oplossingen zochten voor de problemen die zich stelden.”
De Wissel wil jongeren en hun omgeving via begeleiding opnieuw kracht geven. „Enerzijds begeleiden we jongeren en gezinnen, anderzijds willen we meebouwen aan een warme en diverse wereld”, zegt Deneffe. „We moeten in onze jongeren blijven geloven, ook als zij het geloof in zichzelf volledig kwijt zijn. Misschien moeten we meer hoopverlener dan hulpverlener zijn. Je helpt jongeren niet met een zoveelste formeel gesprek. De beste gesprekken heb je tijdens het koken of wanneer je samen in de auto zit en elkaar vooral niet moet aankijken. Ik ben niet tegen therapeutische sessies, maar de jongeren moeten er wel het nut van inzien. Anders heeft het geen enkele zin.”
Meer info over De Wissel vzw vindt u op www.wissel.be.