Oorlog in Oekraïne: 'Stop meer energie in vredesdiplomatie!'
Neen, de vredesmanifestatie die zondagnamiddag onder een stralend zonnetje van het station van Brussel-Noord naar dat van Brussel-Centraal trok, was geen kleinlinks initiatief, al waren er in de staart van de stoet wel veel betogers uit extreemlinkse hoek. Het initiatief voor deze vredesmars onder de noemer Europe4Peace kwam van het platform Europa voor Vrede en Solidariteit, waar een dertigtal organisaties toe behoort. Onder hen ook christelijke organisaties, zoals Pax Christi Vlaanderen en de Gemeenschap van Sint-Egidius.
De manifestanten eisen een onmiddellijke stopzetting van de bombardementen en de terugtrekking van de Russen uit Oekraïne.
Actief vredesbeleid
De vredesactivisten eisen dat er dringend meer geïnvesteerd wordt in vredesdiplomatie. Wereldwijd ging al meer dan 2.000 miljard euro naar militair materiaal; dit geld leidt echter niet naar vrede, maar veeleer naar een uitputtingsslag’ zei Annemarie Gielen namens Pax Christi Vlaanderen. Uiteindelijk zullen de strijdende partijen ooit tot een vredesakkoord moeten komen: begin daar vandaag al aan te werken, zwengel de diplomatie weer aan! De mensen hebben perspectief nodig op vrede, niet op een langdurige oorlog.
Blijkbaar leeft het idee dat vredesonderhandelingen op een tweetal dagen moeten slagen, terwijl we al een jaar voor oorlog hebben uitgetrokken. Annemarie Gielen
Staakt-het-vuren
De enige bekommernis vandaag lijkt te zijn wanneer we welke wapens zullen leveren, zei Hilde Kieboom namens Sant’Egidio. Ook al erkennen wij het recht op zelfverdediging van het Oekraïense volk, willen wij opkomen tegen het heersende pessimisme, alsof deze oorlog niet te vermijden was of is en alsof hij niet beëindigd kan worden. Ik was in december nog met een humanitaire missie in Oekraïne en heb er gezien hoe een hele natie zich verweert. Dat verdient al onze solidariteit. Maar net uit liefde voor dit volk eisen wij met aandrang dat er een staakt-het-vuren komt.
Onze politici moeten zich ook inzetten voor een diplomatieke oplossing van het conflict. Hilde Kieboom
Onderhandelingstafel
Zelfs hooggeplaatste militairen, zoals de Amerikaanse stafchef Mark A. Milley, geven dat zelf toe: Rusland noch Oekraïne kan het militair halen. Het conflict zal niet militair beslecht worden, maar aan de onderhandelingstafel. Hoe langer dat echter duurt … hoe meer de Oekraïners lijden, hoe armer zij worden. (En hoe rijker de wapenindustrie.) Maar waar is de nodige diplomatieke creativiteit daarvoor, vroeg Hilde Kieboom zich af. Wij vragen aan de EU – zelf een vredesproject – om meer energie te stoppen in diplomatie en niet alleen de militaire logica te volgen.