Space for Grace lanceert vierde projectoproep
Op 3 december 2022 vond het colloquium Morgen anders dan vandaag plaats in Mechelen. Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB) mocht er dankzij de ondersteuning van Porticus de vierde projectoproep lanceren voor het Space for Grace-programma. Het wil daarmee de oproep van paus Franciscus versterken: We moeten de comfortabele pastorale norm van ‘men heeft het altijd zo gedaan’ achter ons laten. Ik nodig iedereen uit om durvend en creatief te zijn bij dit noodzakelijk herdenken van de doelstellingen, de structuren, de stijl en de methoden van de evangelisatie binnen de eigen gemeenschappen. (apostolische exhortatie Evangelii Gaudium, De vreugde van het Evangelie, 33).
Er zijn geen grote wijzigingen ten opzichte van de vorige projectoproepen. We gaan op zoek naar vernieuwende projecten van geloofsgemeenschappen, die de vitaliteit, relevantie, aantrekkelijkheid -of noem het in één woord toekomstbestendigheid- van de lokale Kerk kunnen verhogen, zegt Pieter Vandecasteele van Porticus.
Dynamiek op verschillende niveau’s
Wie vanuit een geloofsgemeenschap een innovatief en vitaliserend project als experiment wil opzetten, krijgt naast een financiële input ook begeleiding en tekent voor deelname aan learning communities. Meteen wordt een netwerk opgebouwd waarin de teams van de geselecteerde projecten elkaar leren kennen en van elkaar kunnen leren.
Aanvraagformulier
Een lokale geloofsgemeenschap kan zich kandidaat stellen door op de website het aanvraagformulier te downloaden en in te vullen vóór 2 april 2023. De aanvrager kan eventueel eerst zijn ideeën aftoetsen bij een innovatiecoach die als een kritische vriend ideeën scherp stelt en de kansen voor het succes van de vernieuwing versterkt.
Innovatiespiritualiteit
Op het colloquium klonk sterk de oproep om een innovatiespiritualiteit te voeden. De manier waarop je bidt, is de manier waarop je gelooft, mag een oud adagium zijn: het blijf een waarheid waaraan we ons kunnen spiegelen. Hoe drukken we in onze dagen uit waar het Jezus om te doen is?, citeert Christa Damen, voorzitter van het IPB, uit een voordracht van Emmanuel Van Lierde. Een innovatiespiritualiteit wordt ook als essentieel vermeld in het Innovatiecharter, dat ontstond uit de cyclus van learning communities met eerder geselecteerde projecten. Dit charter kan mensen op weg helpen om huneigen ideeën te verdiepen en te verscherpen. Enkele criteria: verwoord innovatiespiritualiteit van jezelf en van de geloofsgemeenschap, besef de urgentie, durf vragen stellen, wees fier én kritisch, gebruik de opportuniteiten die zich aandienen, verlaat de oude categorieën en de gebaande wegen, zoek expertise waar ze te vinden is en schakel professionals in. En vooral: heb vertrouwen!
Congres
Tot slot: het Space for Grace-programma, dat gelijktijdig ook in Nederland en Duitsland wordt uitgerold, omvat ook een wetenschappelijk onderzoek. Diepgaande evaluatie van projecten heeft profielen aan het licht gebracht waaraan straks een geloofsgemeenschap haar eigen project kan aftoetsen. De resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op het internationale congres over kerkinnovatie Dennoch, dat van 15 tot 17 september 2023 in het Duitse Hannover plaatsvindt. We hopen met een stevige groep vanuit Vlaanderen te kunnen deelnemen!
Heb je zin om een project in te dienen? Aarzel niet en vul het aanvraagformulier in.
- Voor meer informatie en de aanvraag van een innovatiecoach neem contact op met coördinator Raf Lust: E raf.lust@spaceforgrace.be en M 0479/299.312
- Download het aanvraagformulier.
- Meer info over het Innovatiecharter.