'Toekomst is niet alléén maar technologie' — Thomas Smolders
Thomas Smolders (1992), expert digitale media, schreef met Achter onze schermen. Overleven in een digitale wereld niet de zoveelste beschouwing over de digitale wereld. Het is een bundeling van soms intimistische verhalen over menselijke banden en hoe die standhouden en/of evolueren. In het boek volgen we ontmoetingen met mensen wier leven op één of andere manier is beïnvloed door technologie.
Fictie of non-fictie, het is soms moeilijk te zeggen.
In het laatste hoofdstuk zoekt Smolders een expert op, die als een katalysator dient van alle voorgaande verhalen.
Waar ligt de grens van het kwantificeren en in data omzetten van onze leven?
We willen ons werk, onze liefde en gezondheid in data en algoritmes vangen, maar lijken niet na te denken over wat er gebeurt als we daar ooit daadwerkelijk in zullen slagen.
Met andere woorden: wat als alles meetbaar, maakbaar en voorspelbaar is? Als een app je precies vertelt waar en wanneer het regent, zullen we voortaan nooit meer het heerlijke gevoel ervaren doorweekt thuis te komen op een plek waar we beschut zijn tegen de regen en droge kleren kunnen aantrekken?
De fictieve (?) expert in het boek hoedt zich echter voor onheilsvoorspellingen, want:
We zijn soms te zeer geneigd om één visie op de toekomst te hebben, in dit geval een waarin technologie centraal staat.
Dat lijkt misschien zo, maat er zijn nog zoveel andere zaken die een impact hebben. (...) Zo zijn sommigen ervan overtuigd dat in alle winkels van de toekomst geen mensen meer rondlopen, terwijl er wereldwijd net een tegenbeweging ontstaat die het analoge en lokale centraal stelt.
Achter onze schermen - Overleven in een digitale wereld, Thomas Smolders. Polis, 2017, 212 blz.