Trappist Westvleteren geproefd, beluisterd en bezocht
Onder bierliefhebbers heeft trappist Westvleteren een mythische status. De Westvleteren 12, met 10,2% alcohol de strafste van de drie, is meerdere keren uitgeroepen tot beste bier van de wereld door het Amerikaanse RateBeer.com. Maar ook de beperkte distributie speelt een rol. Op café of in de supermarkt zal je hem niet vinden. Westvleteren trappist is alleen te krijgen in bezoekerscentrum In de Vrede bij de abdij en via particuliere verkoop. Daarvoor moet je eerst online reserveren en vervolgens met de wagen je houten krat aan de abdij ophalen. Er zijn altijd meer gegadigden dan voorraad. Sinds 1945 houden de paters de productie bewust laag. Ze leven niet om bier te maken, maar maken bier om hun leven als monnik en sociale doelen te financieren.
- Trappist Westvleteren blond: lichttroebel blond bier met alcoholgehalte 5,8%. Overvloedige schuimkraag en sterke pareling. Fruitige en frisse citrussmaak met een flinke dosis hop.
- Trappist Westvleteren 8: donker amberkleurig bier met 8% alcohol. Complexe moutsmaak met een tikkeltje karamel. Krachtige schuimkraag die aan de wand kleeft.
- Trappist Westvleteren 12: donker amberkleurig bier met alcoholgehalte 10,2%. Volmondig aroma van karamel, chocolade, rozijn en noot. Warme nasmaak.
Eigenlijk is de Sint-Sixtusabdij gesticht door een leek. In de winter van 1814 vestigt Jan-Baptist Victoor, een hophandelaar uit Poperinge, zich als kluizenaar in de bossen van Sint-Sixtus. In 1831 komen de prior van de abdij op de Katsberg met een paar van zijn monniken bij hem wonen. Het nieuwe klooster is een feit. Monniken van Westvleteren stichten later de abdij van Scourmont (Chimay) en helpen bij een stichting in Canada (nu de abdij van Spencer in de VS).
Tijdens de Eerste Wereldoorlog huizen in en rond de abdij honderden vluchtelingen en bijna 40.000 geallieerde soldaten. De Tweede Wereldoorlog is voor de abdij economisch, politiek en op het vlak van de orde een moeilijke tijd. Na de oorlog beslist de abt om de groeiende brouwerij weer kleinschalig te maken.
In 2008-2011 wordt een deel van de abdij afgebroken om plaats te maken voor een ambitieus nieuwbouwproject naar een ontwerp van Bob Van Reeth.
br. Manu Van Hecke, abt Westvleteren • Deze versregel van Ida Gerhardt drukt goed uit wat onze spiritualiteit kan bewerken: Ruimte scheppen voor de Ander/ander, voor God en medemens. Een leven van gebed en een leven met inzet naar anderen toe hebben zoveel met elkaar te maken. Gebed als ontmoeting met de Heer, luisteren naar Zijn woord en dat woord beamen. En omgaan met de medemens als persoon: ook ontmoeting, het gelaat van de ander zien, me laten interpelleren en antwoord worden. Heel kort verwoord: het relationele is wat ons doet leven. De mens is geen eiland. Echt menselijk leven is verbondenheid en daarom mezelf verlaten naar de Ander/ander toe. En dan leer ik ook mezelf kennen. Ik ontvang mijn echte zelf. Connie Palmen schrijft: Het meest menselijke kun je alleen maar geven en ontvangen, nooit bezitten.
br. Manu Van Hecke, abt Westvleteren • Ik leerde de abdij kennen toen ik vooraan in de twintig was, op zoek naar stilte en rust in een druk bestaan. Ik wou me actief engageren in de kerk. Dat vond ik zinvol. Het contemplatieve leven trok me wel aan, maar ik vond het niet zinvol. De grote moeilijkheid waarmee ik toen worstelde, is dat mijn hart me zei dat ik in het klooster moest zijn terwijl mijn hoofd me influisterde dat je zoiets niet doet. Het is een jarenlange strijd geweest, tussen hoofd en hart.
In die tijd was één van mijn broers stapelverliefd. Als we daarover spraken, herkende ik me in zijn situatie. Ik besefte dat ik ook verliefd was, verliefd op een ‘ander leven’. Mijn hart wilde kiezen voor dat leven maar mijn hoofd durfde niet. Dankzij begeleiding heb ik dan toch de stap gezet. Dat is een moeizaam proces geweest. Vaak denk ik daarbij aan een zin van Dag Hammerskjöld: De weg koos jou. Als mensen vragen waarom ik voor deze weg koos, dan antwoord ik: Ik heb niet gekozen, ik werd gekozen. Dat getrokken worden. Ik kan het enkel zo uitdrukken. Het is bijna per ongeluk. Mensen die verliefd zijn en een relatie beginnen, beseffen ook dat het daar over andere registers gaat dan hetgeen zich in de bovenkamer afspeelt. Een roeping speelt zich in dat register af.
De Sint-Sixtusabdij en brouwerij zijn niet toegankelijk voor het publiek. Maar Westvleteren is een bezoekje meer dan waard.
- Ontmoetingscentrum In de Vrede met winkel, taverne en museum Claustrum over het brouwproces en het dagelijkse leven van de paters. Donkerstraat 13, 8640 Westvleteren. Claustrum is gesloten tot begin september wegens corona. Winkel en taverne zijn wel open.
- Sint-Sixtus wandelroute (pdf) - 7,5 of 4,5 km
- Pelgrimskapel en Lourdesgrot
- Bierfietsroute Poperinge - Vleteren - 33 km
- Verblijf in het gastenhuis van de abdij - gesloten tot begin augustus wegens corona
- Deelname aan liturgische diensten - beperkt mogelijk wegens corona
- In de buurt: Hopmuseum Poperinge
Meer weten
- Sint-Sixtusabdij Westvleteren
- Bieren Westvleteren online bestellen
- Ontmoetingscentrum In de Vrede
- Toerisme Vleteren
- Toerisme Poperinge
- Internationale Vereniging Trappist
- Jef van den Steen. Belgische trappisten- en abdijbieren: goddelijk lekker. Lannoo, 2018, ISBN 9789401420587, 360 pagina’s, 49,99 euro.
- Webshop met trappistproducten van verschillende abdijen