Vaticaan grijpt opnieuw in op Synodale Weg in Duitsland
Bij het begin van hun voorjaarsvergadering worden de bisschoppen van Duitsland per brief door het Vaticaan opgeroepen om de geplande stemming over de oprichting van een Synodale Commissie te annuleren en om verdere beslissingen uit te stellen in afwachting van gesprekken met de Curie. Paus Franciscus had in november ook al zijn bezwaren geuit aan vier theologen.
Wat is het probleem met de Synodale Commissie, die de taak heeft een Raad van Bestuur op te richten en besluitvorming binnen de Duitse bisschoppenconferentie voor te bereiden?
De commissie zou bestaan uit 27 bisschoppen en een 50-tal leken, met de mogelijkheid om bindend advies te geven over kwesties van kerkelijk gezag, de rol van vrouwen, seksuele moraal en priesterleven. Een dergelijk orgaan is ‘niet voorzien in het huidige canonieke recht en het besluit in dit opzicht zou daarom ongeldig zijn’, luidt het. Deze bevoegdheden liggen nu immers nog in de wereldwijde bisschoppensynode. De decentralisering ervan is iets wat wel op de agenda staat van de synode over synodaliteit, waarvan de slotsessie plaats heeft in oktober.
> Lees: Moedige ontwerpnota van Belgische bisschoppen voor synode 2024 (waarin ze pleiten voor een decentralisatie van dergelijke bevoegdheden)
Hobbelige Synodale Weg
In de loop van het proces van de Synodale Weg heeft het Vaticaan al meermaals ingegrepen. Er waren al onderlinge gesprekken in november 2022 en juli 2023. Een derde overlegmoment is aangekondigd maar nog altijd niet vastgelegd. Dat wekt bij de Duitsers enige wrevel: ‘Waarom moet het altijd zo lang duren?’
De stemming, die voorzien was voor donderdag 22 februari, is intussen van de agenda geschrapt. Op een persconferentie in Augsburg zei de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, dat de bisschoppen desondanks van plan zijn om verder te gaan op de weg van hervorming, maar wel ‘in dialoog met Rome’.
Hij benadrukte dat het vanzelfsprekend is om fundamentele kerkhervormingen te coördineren met het Vaticaan.
‘We willen en kunnen de standpunten van Rome niet negeren’, benadrukte hij nog. Tegelijk verdedigde hij de oprichting van de commissie. Ze zou niet in strijd zijn met het canoniek recht, omdat ze helemaal niet de bedoeling heeft om het gezag van de bisschoppen te verzwakken, maar juist te versterken. ‘We willen het gezag op geen enkele manier beperken, maar wel nieuw, bindend en transparant advies geven omdat hun gezag is ondermijnd door het misbruik en de schandalen die we hebben meegemaakt. Dit is de weg die we zoeken.’
Bron: Vatican News / Katholisch.de