Vlaming leest de Bijbel almaar vaker digitaal
Het aantal gebruikers van het digitale aanbod van het Nederlands-Vlaamse Bijbelgenootschap (NBG) – de webstek debijbel.nl en de app Mijn Bijbel – stijgt in Vlaanderen. Het digitale Bijbellezen zit wereldwijd in de lift, en dat zien we ook in Vlaanderen en Nederland op ons Bijbelplatform, zegt Stefan van Dijk, manager Ontwikkeling en Uitgeven bij het NBG. Jaarlijks stijgt het totaal aantal mensen dat op ons platform de Bijbel leest met zo’n 10 procent. De site had bijna 1,3 miljoen bezoekers, die in 2021 de Bijbel 21 miljoen keer openden. De app ‘Mijn Bijbel’ heeft nu in totaal ongeveer 146.000 gebruikers in Vlaanderen en Nederland.
De webstek debijbel.nl groeide in Vlaanderen met 23 procent, de app ‘Mijn Bijbel’ kon op ruim 40 procent meer Vlaamse gebruikers rekenen.
Vier nieuwe landen
Het NBG voert haar platform ook uit naar andere landen. Internationaal werken nu dertien derdelanden met de digitale techniek die door het NBG ontwikkeld is, zegt Van Dijk. Daar zijn vier landen bijgekomen: de sites in Angola, Ecuador, Argentinië én Oekraïne gingen deze week live. Later dit jaar volgen onder andere nog vijf Afrikaanse landen en Roemenië.
Digitale Bijbelplatforms helpen om de Bijbel wereldwijd te verspreiden: dat is onze missie. Stefan van Dijk
Twee versies
Er werden twee versies van het platform ontwikkeld: een uitgebreide en een eenvoudige. Het platform debijbel.nl gebruikt de uitgebreide variant, met de gratis app Mijn Bijbel. Daar zijn tientallen Bijbelvertalingen alsook de Hebreeuwse en Griekse bronteksten terug te vinden, net als actuele blogs, leesplannen en achtergrondinformatie. Ook Argentinië gebuikt nu deze variant. De eenvoudige versie is geënt op de techniek van de site bijbel.nbv21.nl en combineert twee functies: je kunt er de Bijbel lezen en informatie vinden over het Bijbelgenootschap in het desbetreffende land.
De Oekraïners in Oekraïne of op de vlucht hebben mee dankzij het NBG dus nu ook online de Bijbel bij de hand.