De Vraagbaak: kan iedereen vergeven worden?
▷ Naar de podcast op Spotify
▷ Naar de podcast op Google Podcast
Wil je de uitzending downloaden en elders beluisteren? Klik dan bovenaan op "share" en vervolgens op het downloadpijltje (pijltje naar beneden).
Beluister ook onze andere podcasts in de reeks De Vraagbaak.
Vergeving, gerechtigheid en berouw
Kan iedereen vergeven worden? Een actuele vraag. We gaan vooreerst in op wat vergeven niét is: vergeten. Zeker bij erge misstappen is dat allesbehalve eenvoudig.
“Er is maar sprake van echte vergeving als het kwaad ook erkend wordt.” (Hans Geybels)
Vergeving gaat ook samen met gerechtigheid. Als er een straf uitgesproken wordt voor een misstap, dan moet die ook effectief gebeuren. Tegelijk maakt vergeving wel nieuw leven mogelijk.
Ook berouw is belangrijk. Het proces van vergeving is pas helemaal af, wanneer er iets gebeurt tussen slachtoffer en dader, wanneer er verantwoordelijkheid opgenomen wordt. Al kan je ook vergeving uitspreken over een ander als die dit niet aanvaardt.
Ik zou het moeilijk hebben om te vergeven als…
Op die vraag antwoorden beide panelleden met het voorbeeld: wat als er iets met één van mijn kinderen zou gebeuren door de schuld van een ander?
“Zolang het je niet fysiek zelf overkomt, is dat een moeilijke vraag.” (Kristl Van Cleemput)
Deze specifieke casus kan ook aan bod komen in de les. Een belangrijke boodschap daarbij: als je niet in staat bent om te vergeven, maakt dat van jou nog geen slecht mens. Maar het blijft wel een ideaal. En het vraagt soms tijd.
Vergeven in het alledaagse leven
Vergeving is iets dat je regelmatig nodig hebt, bijvoorbeeld in je relatie met je vrouw. Het is belangrijk om hierover te spreken, ook al gaat het om kleine, alledaagse dingen.
“De lieve vrede is geen vrede.” (Kristl)
Dit kan herkenbaar zijn in je kindertijd, als je bij veel conflicten ‘radiostilte’ vaststelt. Dat is een patroon dat je mogelijk in je verdere leven overneemt: weglopen bij spanningen. Maar op dat moment kan je jezelf ook de vraag stellen: “Jezus, zou jij dit hier nu ook zo oplossen?”. En dat helpt om terug het gesprek aan te gaan, vanuit de vraag “Waarom heb ik zo gereageerd?”
“Dat is het mirakel van communicatie.” (Hans)
Woorden en gebaren
Ook een gebaar van toenadering kan helpen, maar pas nadat er gesprek is geweest.
“Het blijft, want het is niet uitgesproken.” (Kristl)
Ook dat is soms herkenbaar in het eigen leven: het ‘goedmakertje’, iets wegmoffelen door een grapje. Dat is niet voldoende.
Vergeving en genezing
Bij een conflict zijn er twee die het weer goed kunnen maken. Kwetsuren moeten zowel bij dader als slachtoffer geheeld worden. Dit kan door gesprek, maar ook in gebed.
Verder is het belangrijk om te proberen altijd de eerste stap te zetten om lief te hebben, of je nu gekwetst hebt of gekwetst bent.
“Ik denk dat dat aansluit bij het evangelie.” (Hans)
Gods oneindige barmhartigheid
“Die warme mantel die we telkens weer mogen voelen, helpt mij om dit ook aan anderen te mogen laten ervaren.” (Kristl)
Er zijn dus steeds nieuwe kansen tussen mensen.
Hieraan hangt ook een maatschappelijke dimensie vast. Hoe lang kan een samenleving blijven opdraaien voor de zorgverlening van mensen die geen verantwoordelijkheid opnemen voor hun eigen gezondheid? Hoe ver kan de oneindige vergeving gaan? Het evangelie roept op tot verantwoordelijkheidszin: niet alleen maatschappelijk, maar ook individueel.
“Maar ultiem weet ik ook dat we allemaal moeten rekenen op Gods vergevensgezindheid.” (Hans)