Vrouwen krijgen stemrecht tijdens bisschoppensynode
Paus Franciscus keurde wijzigingen goed in de normen die gelden voor de Bisschoppensynode, het hoge Vaticaans orgaan dat om de zoveel jaar bisschoppen van de wereld bijeenbrengt. Vrouwen zullen voortaan stemrecht hebben in de hoge vergadering.
Het Vaticaan publiceerde op woensdag 26 april de door hem goedgekeurde wijzigingen, die een uiting zijn van de wens dat lekengelovigen een grotere rol gaan spelen in kerkelijke aangelegenheden die lang zijn overgelaten aan geestelijken, bisschoppen en kardinalen.
De nieuwe regels bepalen dat in de toekomst ook vrouwen en mannen die niet tot de clerus behoren op voet van gelijkheid tijdens een synode kunnen overleggen en stemmen. De kardinalen Mario Grech en Jean-Claude Hollerich, die verantwoordelijk zijn voor het wereldwijde synodale proces, verduidelijkten de nieuwe regeling tijdens een persconferentie in Rome. Tot nu toe hadden alleen bisschoppen en deelnemende oversten van religieuze ordes stemrecht tijdens bisschoppensynodes. Katholieke leken konden alleen als adviseurs worden geraadpleegd, oversten van vrouwelijke congregaties konden wel deelnemen, maar ook niet stemmen, terwijl deelnemende broeders (religieuzen die geen priester zijn) dat wel konden. Dat bracht veel ongenoegen met zich mee, ook bij de vrouwelijke religieuzen zelf.
In de toekomst zullen tot tachtig niet-bisschoppen kunnen deelnemen aan de zittingen van de synode in Rome, waarvan vijf vrouwelijke religieuzen en vijf mannelijke religieuzen. Minstens de helft van de resterende zeventig niet-bisschoppen moet vrouw zijn. Bij de presentatie van de wijzigingen benadrukten Hollerich en Grech dat ondanks deze vernieuwingen de bisschoppensynode allereerst een vergadering van bisschoppen blijft.
De wending is geen verrassing. Er was al veel langer kritiek en op de voorbereidende continentale zittingen van het synodale proces, zoals in Praag, vormden vrouwen nagenoeg de helft van de deelnemers. Katholieke vrouwengroepen die het Vaticaan lange tijd bekritiseerden omdat het vrouwen als tweederangsburgers behandelde, prezen de stap als historisch in de geschiedenis van de Kerk.