Waarom een wedstrijd op Q-music met (ongewijde) hosties erover is
Vorige week hield Qmusic de finale voor een wedstrijd om mee te gaan op Q-World tour. Om mee te doen, moest je van alles verzamelen: een strijkijzer, witte tulpen, een blokfluit, maar ook een echte Mia-trofee en een rijbewijs uit Leeds. Tot zover geen probleem, een leuke wedstrijd met een mooie prijs, ware het niet dat er nog een ander item op de lijst stond, zijnde nummer 20:
Een hostie, hij moet niet gezegend zijn. Een snoephostie wordt niet aanvaard.
Bij het lezen van die uitdaging kreeg ik instant buikpijn: tot welk misbruik van de eucharistie zou deze wedstrijd leiden? Ik was boos, erg boos, omdat Qmusic iets wat voor mij als katholiek zo waardevol is, openstelde om gebruikt (misbruikt) te worden voor een wedstrijd.
Moeten we niet verdraagzaam zijn?
Toen ik in familiekring mijn ongenoegen uitsprak, vroeg mijn broer of gelovigen zulke zaken niet moesten kunnen verdragen. Niet-gelovigen weten immers niet wat de hostie voor gelovigen inhoudt. Ze hebben dus ook niet de intentie om deze te beledigen of om misbruik uit te lokken. Daarenboven, zo argumenteerde hij, stond toch op de lijst dat de hostie niet gezegend moest zijn?
Ik begrijp zijn argument tot op zekere hoogte wel. Het klopt dat de mensen bij Qmusic en met hen heel wat anderen geen besef hebben van de diepe waarde en betekenis van de hostie als lichaam van Christus. Misschien wordt er zelfs in katholieke kringen en publicaties te weinig de nadruk op gelegd.
Wat is een hostie eigenlijk?
Een hostie die door een priester geconsacreerd wordt, is het lichaam van Christus. De katholieke leer is hierover heel duidelijk: het is er geen symbool van, er geen herinnering aan of er geen verwijzing naar, maar het is het lichaam van Christus. Als de priester de geconsacreerde hostie dus vastneemt, heeft hij Christus zelf vast en als we de hostie ontvangen, ontvangen we Christus zelf.
Christus spreekt hier zelf over wanneer hij zegt: Ik verzeker u: als u het vlees van de Mensenzoon niet eet, als u zijn bloed niet drinkt, is er geen leven in u. Maar wie mijn vlees en bloed eet en drinkt, die bezit eeuwig leven.
God geeft ons zijn lichaam als symbool van liefde. Het is het grootste en intiemste geschenk dat gegeven kan worden.
Een andere vorm van deze gave vinden we terug bij geliefden die elkaar hun lichaam geven als teken van hun intieme liefde. Als deze liefde eenzijdig verbroken wordt, zal de gemeenschap in lichaam niet meer tot stand komen. Wie zich af-zonde-rt van God, zal eerst de liefdesband met Christus moeten herstellen voor hij of zij de hostie opnieuw kan ontvangen.
Elk misbruik voorkomen
Wie katholiek is en logischerwijs Christus met heel zijn hart liefheeft, voelt dezelfde liefde tot de gewijde Hostie, die Christus zelf is. Dat Qmusic deze liefde niet voelt, verandert niets aan de waarde die wij aan de hostie geven en maakt dus dat we ook niet mogen aanvaarden dat ze misbruikt zou kunnen worden.
Als vergelijking zouden we vrouwen niet laten misbruiken, ook niet als de misbruiker in zijn cultuur of beleving vrouwen als een gebruiksvoorwerp ziet.
'Een Mercedes-ster, ze moet niet afgerukt zijn'
Dat Qmusic toevoegt dat het geen gewijde hostie moet zijn, vind ik maar een flauw excuus om het toch toe te laten. Qmusic zou Een Mercedes-ster, ze moet niet van een wagen afgerukt zijn waarschijnlijk ook niet in de lijst met items opgenomen hebben, al was het maar om te voorkomen dat mensen toch tot vandalisme zouden overgaan om aan de wedstrijd deel te nemen.
Ik wens niemand toe dat hij misbruikt zou worden wanneer hij zich uit liefde helemaal wil geven aan een ander; zoveel te meer doet het me dan ook pijn te bedenken dat dit misschien wel gebeurt met Christus, die ik zo liefheb. En dit dan nog in het kader van een radiowedstrijd.
Qmusic had met deze wedstrijd vast niet de intentie om wie dan ook te kwetsen, maar het zou het feel good imago van hun radiozender wel ten goede komen als ze in de toekomst iets meer gevoeligheid aan de dag leggen als het gaat over godsdienstige elementen.